"Библијска сврха" је након "Божјег обећања", испод

 Swahili   Hausa   Afrikaans   Igbo   Xhosa   Yoruba   Zulu  Amharic  Malagasy Somali

Божје обећање

"Ставићу непријатељство између тебе и жене и између твог потомства и њеног потомства. Оно ће ти главу здробити, а ти ћеш га у пету ранити"

(Постанак 3:15)

Друге овце

„Имам и друге овце, које нису из овог тора. Морам и њих довести и оне ће слушати мој глас, и све ће бити једно стадо с једним пастиром“

(Јован 10:16)

Пажљиво читање Јована 10:1-16 открива да је централна тема идентификација Месије као правог пастира за његове ученике, овце.

У Јовану 10:1 и Јовану 10:16 пише: „Истину вам кажем, ко не улази у тор код оваца на врата, него на неки други начин, он је лопов и пљачкаш. (... ) Имам и друге овце, које нису из овог тора. Морам и њих довести и оне ће слушати мој глас, и све ће бити једно стадо с једним пастиром“. Овај „ограђени простор“ представља територију на којој је Исус Христ проповедао, Израелов народ, у контексту Мојсијевог закона: „Исус је ову дванаесторицу послао и заповедио им: „Немојте ићи људима из других народа и немојте улазити у самарићанске градове,  него идите изгубљеним овцама израелског народа"“ (Матеј 10:5,6). „Он је на то рекао: „Послат сам само изгубљеним овцама израелског народа““ (Матеј 15:24). Ово ограђено окружење је такође „дом Израела“.

У Јовану 10:1-6 пише да се Исус Христ појавио пред вратима ограде. То се догодило у време његовог крштења. „Чувар врата“ је био Јован Крститељ (Матеј 3:13). Крстећи Исуса, који је постао Христос, Јован Крститељ му је отворио врата и сведочио да је Исус Христос и Јагње Божије: „Сутрадан је Јован видео Исуса како долази код њега, па је рекао: „Ево Јагњета+ Божјег које односи грех света!"“ (Јован 1:29-36).

У Јовану 10:7-15, док је остао на истој месијанској теми, Исус Христ користи другу илустрацију означавајући себе као „Врата“, једино место приступа на исти начин као у Јовану 14:6: „Исус му је одговорио: „Ја сам пут и истина и живот. До Оца се може доћи само преко мене"". Главна тема теме је увек Исус Христ као Месија. Од 9. стиха, истог одломка (он мења илустрацију други пут), себе означава као пастира који пасе своје овце чинећи их да уђу или изађу да их нахране. Учење је усредсређено на њега и на начин на који мора да брине о својим овцама. Исус Христ себе означава као изврсног пастира који ће положити свој живот за своје ученике и који воли своје овце (за разлику од пастира који му плаћа плату који неће ризиковати свој живот за овце које му не припадају). Опет, фокус Христовог учења је Он сам као пастир који ће се жртвовати за своје овце (Матеј 20:28).

Јован 10:16-18: „Имам и друге овце, које нису из овог тора. Морам и њих довести и оне ће слушати мој глас, и све ће бити једно стадо с једним пастиром.  Отац ме воли зато што полажем свој живот да бих га опет примио.  Нико ми га не одузима, него га ја добровољно дајем. Имам право да га положим и имам право* да га опет примим. То ми је заповедио мој Отац“.

Читајући ове стихове, узимајући у обзир контекст претходних стихова, Исус Христос објављује револуционарну идеју у то време, да ће жртвовати свој живот не само у корист својих јеврејских ученика, већ и у корист нејевреја. Доказ је, последња заповест коју даје својим ученицима, о проповеди, јесте ова: „Али кад свети дух дође на вас, добићете снагу и сведочићете о мени у Јерусалиму, по целој Јудеји и Самарији и до свих крајева* земље“ (Дела апостолска 1:8). Управо на Корнилијевом крштењу почеће да се остварују Христове речи у Јовану 10:16 (Видети историјски извештај Дела апостолских, 10. поглавље).

Дакле, „друге овце“ из Јована 10:16 односе се на нејеврејске хришћане у телу. У Јовану 10:16-18 описује јединство у послушности оваца Пастиру Исусу Христу. Он је такође говорио о свим својим ученицима у своје време као о „малом стаду“: „Не бој се, мало стадо, јер је воља вашег Оца да вам да Краљевство“ (Лука 12:32). На Педесетницу 33. године, Христових ученика је било само 120 (Дела 1:15). У наставку извештаја Дела апостолских можемо прочитати да ће њихов број порасти на неколико хиљада (Дела 2:41 (3000 душа); Дела 4:4 (5000)). Било како било, нови хришћани, било у време Христа или у време апостола, представљали су „мало стадо” у односу на општу популацију народа Израела, а затим и на читаве друге народе тог времена.

Морамо бити уједињени као што је Исус Христ замолио свог Оца

„Не молим само за њих него и за све који ће поверовати у мене захваљујући њиховим речима, да сви они буду једно, као што си ти, Оче, у јединству са мном и ја у јединству с тобом, да и они буду у јединству с нама, како би свет веровао да си ме ти послао“ (Јован 17:20,21).

Која је порука ове пророчке загонетке? Јехова Бог обавештава да ће његов план да напуни земљу правим човечанством сигурно бити реализован (Постанак 1: 26-28). Бог ће спасити Адамове потомке кроз "потомства жене“ (Постанак 3,15). Ово пророчанство је вековима било "света тајна" (Марко 4:11; Римљанима 11:25; 16:25; 1. Коринћанима 2:1,7 "света тајна"). Јехова Бог то је открио постепено током векова. Ево значења ове пророчке загонетке:

Жена: она представља небески Божји народ, сачињен од анђела на небу: "И показао се велики знак на небу — жена одевена у сунце, месец јој под ногама, а на глави круна од дванаест звезда" (Откривење 12:1). Ова жена је описана као "Јерусалим одозго": "А горњи Јерусалим је слободан — он је наша мајка" (Галаћанима 4:26). Описана је као "небески Јерузалем": "Ви сте, напротив, приступили гори Сиону и граду живог Бога, небеском Јерусалиму, и десетинама хиљада анђела" (Јеврејима 12:22). Миленијима, попут Сарах, Абрахамове жене, ова је небеска жена била неплодна (Постанку 3:15): "Кличи од радости, нероткињо, ти која ниси рађала! Весели се и радуј се, ти која ниси имала порођајне болове, јер синова напуштене има више него синова оне која има мужа“, каже Јехова" (Изаија 54 :1). Ово пророчанство је најавило да ће ова небеска жена родити много деце (краљ Исус Христ и 144.000 краљева и свештеника).

Потомство жене: Књига Откривења открива ко је овај син: "И показао се велики знак на небу — жена одевена у сунце, месец јој под ногама, а на глави круна од дванаест звезда. Била је трудна и викала је у трудовима+ и порођајним мукама. (...) Она је родила сина, мушко дете, и он ће гвозденом палицом владати над свим народима. Тада је њено дете било однесено к Богу и његовом престолу" (Откривење 12:1,2,5). Тај син је Исус Христос, као краљ Божјег царства: "Он ће бити велик и зваће се Син Свевишњега. Јехова Бог даће му престо Давида, његовог оца, и он ће владати као краљ над Јаковљевим домом заувек и његовом краљевству неће бити краја" (Лука 1:32,33, Псалми 2).

Изворна змија је сотона: "И био је збачен велики змај, празмија, који се зове Ђаво и Сатана, који заводи цео свет. Био је збачен на земљу, а с њим су били збачени и његови анђели" (Откривење 12:9).

Потомство змија: То су небески и земаљски непријатељи, они који се активно боре против суверености Бога, против краља Исуса Христа и против светаца на земљи: "Змије! Легло змијско! Како ћете побећи од осуде гехене? Зато, ево, шаљем вам пророке и мудраце и учитеље. Неке од њих ћете убити и ставити на стуб, а неке ћете бичевати по својим синагогама и прогонити од града до града,  да на вас дође сва праведна крв проливена на земљи, од крви праведног Авеља до крви Захарије, Варахијиног сина, кога сте убили између светилишта и олтара" (Матеј 23:33-35).

Рана на пети жене је смрт Божјег Сина, Исуса Христа: "Осим тога, кад је по обличју постао човек, понизио се и постао послушан све до смрти, и то смрти на мученичком стубу“ (Филипљанима 2:8). Ипак, та повреда пете излечена је васкрсењем Исуса Христа: "а убили сте Главног Заступника живота. Али Бог га је подигао из мртвих, чему смо ми сведоци” (Дела 3:15).

Срушена глава змије је вечно уништење сотоне и земаљских непријатеља Краљевства Божјега: "А Бог који даје мир ускоро ће сатрти Сатану под вашим ногама" (Римљанима 16:20). "А Ђаво, који их је заводио, био је бачен у огњено и сумпорно језеро, где се већ налазе и звер и лажни пророк. И биће мучени дан и ноћ, у сву вечност" (Откривење 20:10).

1 - Бог склапа савез са Абрахамом

"И преко твог потомства благословиће се сви народи на земљи зато што си послушао мој глас"

(Постанак 22:18)

Абрахами савез је обећање да ће све човечанство послушно Богу бити благословљено кроз Абрахамове потомке. Абрахам је имао сина Изака са својом женом Сару (већ дуже време без деце) (Постанак 17:19). Абрахам, Сарах и Изак главни су ликови пророчке драме која истовремено представља значење свете тајне и средства којима ће Бог спасити послушно човечанство (Постанак 3,15).

- Јехова Бог представља великог Абрахама: "Ти си наш Отац. Кад ни Аврахам не би хтео да зна за нас, кад нас ни Израел не би признао, ти би, Јехова, био наш Отац. Наш Откупитељ из давнина, то је твоје име" (Изаија 63:16; Лука 16:22).

- Небеска жена је велика Сара, дуго без детета (Постанак 3:15): "Јер написано је: „Радуј се, нероткињо која не рађаш! Кличи и узвикуј, ти што ниси у порођајним боловима, јер деце напуштене жене има више него деце оне која има мужа.“ А ми смо, браћо, деца обећања, као што је био Исак.  Али као што је онда онај који је био рођен по телу прогонио онога који је био рођен по духу, тако је и сада.  Али шта каже Писмо? „Отерај слушкињу и њеног сина, јер син слушкиње неће бити наследник са сином слободне жене.“  Зато, браћо, нисмо деца слушкиње, него деца слободне жене" (Галаћанима 4:27-31).

- Исус Христ је велики Изак, главно семе Абрахамово: "Али обећања су била рекла Абрахаму и његовом семену говорећи: "А обећања су била дата Аврахаму и његовом потомству. Није речено: „И потомствима“, као да се односи на многа, него као на једно: „И твом потомству“, које је Христ" (Галаћанима 3:16).

- Рана на пети жене: Јехова је тражио од Абрахама да жртвује свог сина Изака. Абрахам је послушао (јер је мислио да ће Бог ускрснути Изака након ове жртве (Јеврејима 11: 17-19)). Непосредно пре жртве, Бог је спречио Абрахама да учини такво дело: "После тих догађаја истинити Бог је искушао Аврахама. Рекао му је: „Аврахаме!“ А он је одговорио: „Ево ме!“ Тада му је Бог рекао: „Молим те, узми свог сина јединца Исака, кога толико волиш, иди у земљу Морију и тамо га принеси као жртву паљеницу на једном брду које ћу ти показати.“ (...) На крају су стигли до места које му је истинити Бог показао. Аврахам је тамо подигао олтар, наслагао дрва, свезао свом сину Исаку руке и ноге и положио га преко дрва на олтару.  Тада је Аврахам пружио руку и узео нож да убије свог сина.  Али га Јеховин анђео позва с небеса и рече: „Аврахаме! Аврахаме!“ А он одговори: „Ево ме!“  Затим му рече: „Не дижи руку на дете и не чини му ништа, јер сада знам да се бојиш Бога кад ниси одбио да ми даш свог сина јединца.“  Тада је Аврахам подигао очи и погледао, кад гле, мало даље од њега један ован се роговима заплео у честар. Аврахам је отишао, узео овна и принео га као жртву паљеницу уместо свог сина.  То место Аврахам је назвао Јехова-Јире. Зато се данас обично каже: „На свом брду Јехова ће се постарати за оно што је потребно.“" (Постанак 22:1-14). Јехова је дао ову жртву, његов сопствени Син Исус Христос. Oво пророчко представљање чинећи изузетно болну жртву за Јехову Бога (поново читајући фразу "ваш једини син којег толико волите"). Јехова Бог, велики Абрахам, жртвовао је свог вољеног сина Исуса Христа, великог Изака за спас о човечанству: "Јер Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот. (...) Ко исказује веру у Сина, има вечни живот. Ко није послушан Сину, неће видети живот, него Божји гнев остаје на њему" (Јован 3:16,36). Коначно испуњење обећања Абрахаму биће испуњено вечним благословом послушног човечанства : "Тада сам зачуо снажан глас са престола како говори: „Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима и они ће бити његов народ и сам Бог биће с њима. Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било" (Откривење 21:3,4).

2 - Савез о обрезивању

"Дао му је и савез обрезања. Тако му се родио Исак, кога је обрезао осмог дана, а Исаку Јаков, а Јакову дванаест наших праочева"

(Дела 7: 8)

Савез о обрезивању требао је бити заштитни знак Божјег народа, у то време земаљског Израела. Оно има духовни значај, што се наводи у Мојсијевом опроштајном говору у Поновљеној књизи Поновљеног закона: "Обрежите своје срце и не будите више непокорни“ (Поновљени закон 10:16). Обрезивање значи у месу оно што одговара симболичком срцу, које је и сам извор живота, послушност Богу: "Више од свега што се чува, чувај срце своје, јер из њега извире живот" (Пословице 4:23).

Степхен је разумео ово основно учење. Рекао је својим слушаоцима који нису веровали у Исуса Христа, иако су били физички обрезани, они су били необрезани духовни људи: "Ви тврдокорни људи необрезаних срца  и ушију! Ви се стално опирете светом духу — како су чинили ваши праочеви, тако и ви чините. Кога од пророка нису прогонили ваши праочеви? Чак су и поубијали оне који су указивали на долазак Праведника, чији сте ви сада издајници и убице постали, ви који сте примили Закон преко анђела̂, али га се нисте држали“ (Дела 7:51-53). Убијен је, што је била потврда да они су били необрезани духовни.

Симболично срце чини духовну унутрашњост човека, састављена од резоновања попраћених речима и поступцима (добрим или лошим). Исус Христ је добро објаснио шта чини човека чистом или нечистом због стања његовог духовног срца: "А оно што излази из уста, из срца излази, и то човека чини нечистим. На пример, из срца излазе зле мисли, убиства, прељубе, блуд, крађе, лажна сведочења, хуле. То је оно што човека чини нечистим, а то што није опрао руке према обреду — то човека не чини нечистим" (Матеј 15:18-20). Исус Христ описује људско биће у стању духовне необрезаности, с његовим лошим резоновањима, што га чини нечистим и неподобним за живот (види Пословице 4:23). "Добар човек из своје добре ризнице износи добро, док зао човек из своје зле ризнице износи зло“ (Матеј 12:35). У првом делу изјаве Исуса Христа он описује људско биће које има духовно обрезано срце.

Апостол Павао је ово учење схватио и од Мојсија, а потом и од Исуса Христа. Духовно обрезивање је послушност Богу, а затим и његовом Сину Исусу Христу: "Наиме, обрезање користи само ако извршаваш закон, али ако преступаш закон, твоје обрезање је постало необрезање. Дакле, ако се необрезани придржава праведних захтева Закона, зар се његово необрезање неће сматрати обрезањем?  И онај ко је пореклом необрезан, а извршава Закон, судиће теби који, иако имаш писани закон и обрезање, преступаш закон.  Јер прави Јудејац није онај који је то споља нити је право обрезање оно које је споља, на телу, него је прави Јудејац онај ко је то изнутра и његово обрезање је обрезање срца по духу, а не по писаном закону. Он не добија похвалу од људи, него од Бога" (Римљанима 2:25-29).

Верни хришћанин више није подложан Мојсијевом закону и стога више није дужан да практикује физичко обрезивање, према апостолском декрету написаном у Делима 15: 19,20,28,29. Ово потврђује оно што је апостол Павле написао под надахнућем: "Јер Христ је свршетак Закона, да би свако ко исказује веру стекао праведност" (Римљанима 10:4). "Да ли је неко позван као обрезан? Нека не преправља обрезање. Да ли је неко позван као необрезан? Нека се не обрезује. Обрезање не значи ништа, и необрезање не значи ништа, него је важно држати се Божјих заповести" (1. Коринћанима 7:18,19). Од сада, хришћанин мора имати духовно обрезивање, тј. Покоравати се Јехови Богу и веровати у Кристову жртву (Јован 3:16,36).

Ко је хтео да учествује у Пасхи, морао је да буде обрезан. Тренутно хришћанин (каква год била нада (небеска или земаљска)) мора да има духовно обрезивање срца пре него што поједе бесквасни хлеб и попије шољу, у знак сећања на смрт Исуса Христа: "Дакле, нека најпре свако себе испита да ли је достојан, па онда нека једе од хлеба и пије из чаше" (1. Коринћанима 11:28, упореди са Изласком 12:48 (Пасха)).

3 - Савез о закону између Бога и народа Израела

"Чувајте се да не заборавите савез који је Јехова, ваш Бог, склопио с вама и да не направите себи резан лик у облику било чега што ти је Јехова, твој Бог, забранио"

(Поновљени закон 4:23)

Посредник овог савеза је Мојсије: "А мени је тада Јехова заповедио да вас поучим прописима и законима, да поступате по њима у земљи у коју идете да је заузмете" (Поновљени закон 4:14). Овај је савез уско повезан са савезом обрезивања, који је симбол послушности Богу (Поновљени закон 10:16 упоредите са Римљанима 2: 25-29). Овај се савез завршен након Месијиног доласка: "И он ће једну недељу задржати на снази савез+ за многе, а у половини те недеље укинуће жртву и жртвени дар" (Данило 9:27). Овај ће савез бити замењен новим савезом, према Јеремијином пророчанству: "Ево, долазе дани“, говори Јехова, „кад ћу с Израеловим домом и с Јудиним домом склопити нови савез, не као онај савез који сам склопио с њиховим праочевима оног дана кад сам их узео за руку да их изведем из египатске земље. ’Тај мој савез они су раскинули, иако сам им ја био муж‘, говори Јехова" (Јеремија 31:31,32).

Сврха закона дат Израелу је била да припреми народ за Месијин долазак. Закон је подучавао потребу за ослобађањем од грешног стања човечанства (кога представља народ Израела): "ато, као што је преко једног човека у свет ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили...  Јер до Закона је грех био у свету, али нико се није теретио за грех кад нема закона" (Римљанима 5:12,13). Закон Божји показао је грешно стање човечанства. Она је открила грешно стање целог човечанства: "Дакле, шта ћемо рећи? Да ли је Закон грех? Нипошто! Али никада не бих схватио шта је грех да није било Закона. И не бих схватио шта је пожуда да Закон није рекао: „Не пожели!“ А грех је, нашавши упориште у заповести, проузроковао у мени свакакву пожуду, јер без закона грех је био мртав.  У ствари, ја сам био жив док није било закона, али кад је стигла заповест, грех је оживео, а ја сам умро.  И установио сам да заповест која је требало да води у живот води у смрт.  Јер грех ме је, нашавши упориште у заповести, завео и убио преко ње. Ипак, Закон је свет и заповест је света и праведна и добра" (Римљанима 7:7-12). Стога је закон био инструктор који води к Кристу: "Тако нам је Закон био старатељ који нас је водио до Христа, да будемо проглашени праведнима због вере.  А откако је дошла вера, више нисмо под старатељем" (Галаћанима 3:24,25). Савршени Божји закон, дефинишући грех преступом човека, показао је неопходност жртве која води ка искупљењу човека због његове вере. Та жртва је била Христова: "Као што ни Син човечји није дошао да му служе, него да служи и да свој живот да као откупнину за многе“ (Матеј 20:28).

Иако је Христос крај закона, остаје чињеница да тренутно закон и даље има пророчку вредност која нам омогућава да разумемо мисао Бога (преко Исуса Христа) која се односи на будућност: "Пошто у Закону налазимо само сенку будућих благослова, а не и саме благослове" (Јеврејима 10:1, 1. Коринћанима 2:16). Исус Христ ће учинити да ове "јер је то само сенка онога што долази, а стварност је Христ" (Колошанима 2:17).

4 - Нови савез између Бога и "Израелу Божјем"

"А на свима који буду по овом правилу живели, на њима нека буде мир и милосрђе — на Израелу Божјем"

(Галаћанима 6: 16)

Исус Христос је посредник новог савеза: "ер један је Бог, и један је посредник између Бога и људи, човек, Христ Исус" (1. Тимотеју 2: 5). Овај нови савез испунио је пророчанство Јеремије 31:31,32. 1. Тимотеју 2:5 односи се на све људе који верују у жртву Христову (Јован 3:16). "Израел Божји" представља целу хришћанску заједницу. Ипак, Исус Христ показао је да ће овај "Израелу Божјем" бити на небу и такође на земљи.

Небески "Израел Божји" сачињавају 144.000, Нови Јерусалим, главни град у којем ће бити власт Божја, која долази с неба, на земљи (Откривење 7:3-8, небески духовни Израел састављен од 12 племена из 12000 = 144000): "Видео сам и свети град, Нови Јерусалим, како силази с неба од Бога, припремљен као невеста украшена за свог мужа" (Откривење 21:2).

Земаљски "Израелу Божјем" састојат ће се од људи који ће живети у будућем земаљском рају, а Исус Крист је одредио као 12 племена Израела којима ће се судити: "Исус им рече: „Заиста, кажем вам, приликом поновног стварања, кад Син човечји седне на свој славни престо, и ви који сте пошли за мном сешћете на дванаест престола и судити над дванаест Израелових племена" (Матеј 19:28). Овај земаљски духовни Израел описан је и у пророчанству Езекиелових поглавља 40-48.

Тренутно "Израелу Божјем" сачињавају верни хришћани који имају небеску наду и хришћани који имају земаљску наду (Откривење 7:9-17).

Увече прославе последње Пасхе, Исус Христос прославио је рођење овог новог савеза са верним апостолима који су били с њим: "И узео је хлеб, захвалио Богу, изломио га, дао им и рекао: „Ово представља моје тело+ које ће се дати за вас. Чините ово мени на спомен.“ Тако је узео и чашу после вечере и рекао: „Ова чаша представља нови савез на основу моје крви, која ће се пролити за вас" (Лука 22:19,20).

Овај нови савез односи се на све верне хришћане, без обзира на њихову "наду" (небеску или земаљску). Овај нови савез уско је повезан са "духовним обрезивањем срца" (Римљанима 2:25-29). Уколико верни хришћанин има ово "духовно обрезивање срца", он може јести бесквасни хлеб и пити шољу која представља крв новог савеза (без обзира на његову наду (небеску или земаљску)): "Дакле, нека најпре свако себе испита да ли је достојан, па онда нека једе од хлеба и пије из чаше" (1. Коринћанима 11:28).

5 - Савез за Краљевство: између Јехове и Исуса Христа и између Исуса Христа и 144.000

"Ви сте остали са мном у мојим кушњама. Зато ја с вама склапам савез за краљевство, као што је мој Отац са мном склопио савез, да једете и пијете за мојим столом у мом краљевству, и да седите на престолима и судите над дванаест Израелових племена"

(Лука 22:28-30)

Овај је савез склопљен исте вечери када је Исус Христ прославио рођење новог савеза. То не значи да су то два идентична савеза. Савез за краљевство је између Јехове и Исуса Христа, а затим између Исуса Христа и 144 000 који ће краљевати на небу као краљеви и свештеници (Откривење 5:10; 7:3-8; 14:1- 5).

Савез за краљевство склопљен између Бога и Христа продужетак је Савеза који је Бог склопио са краљем Давидом и његовом краљевском династијом. Овај савез је Божје обећање у вези са постојаношћу Давидове краљевске лозе. Исус Христ је уједно потомак краља Давида на земљи и краљ којег је поставио Јехова (1914.), у испуњењу завета о Краљевству (2. Самуел 7:12-16; Матеј 1:1-16; Лука 3:23-38, Псалми 2).

Савез о краљевству склопљен између Исуса Христа и његових апостола и продужетак са групом од 144.000, у ствари је обећање небеског брака, које ће се догодити непосредно пре велике невоље: "Радујмо се и веселимо се и славу му дајмо, јер је дошла Јагњетова свадба и спремна је његова жена! И дато јој је да се обуче у фини лан, сјајан и чист, јер фини лан представља праведна дела светих" (Откривење 19:7,8). Псалам 45 описује пророчки овај небески брак између краља Исуса Христа и његове краљевске супруге, новог Јерузалема (Откривење 21:2).

Из овог брака родиће се земаљски синови краљевства, кнезови који ће бити земаљски представници небеске краљевске власти Краљевства Божјег: "На месту праочева твојих биће синови твоји, Које ћеш поставити за кнезове по свој земљи" (Псалам 45:16, Изаија 32:1,2).

Вечни благослови новог завета и савеза за Краљевство постићи Абрахамов завет који ће благословити све народе и за читаву вечност. Божје обећање биће у потпуности испуњено: "Њој је темељ нада у вечни живот, што га је Бог, који не може да лаже, још давно обећао" (Титу 1:2).

"Библијска сврха" је након, доле

главни мени:
Eнглески: http://www.yomelyah.com/435871998 
Шпански: http://www.yomeliah.com/435160491 
Португалски: http://www.yomelias.com/435612345 
француски: http://www.yomelijah.com/433820120

Линкови (у плавом) на језику по вашем избору упућују на други чланак написан на истом језику. Плаве везе написане на енглеском, упутите вас на чланак на енглеском језику. У овом случају можете одабрати и три језика: шпански, португалски и француски.

"Јер ће се та визија испунити у време које је за то одређено и јури према крају и неће слагати. Ако и оклева, чекај је, јер ће се сигурно испунити. Неће закаснити!"

(Авакум 2:3)

Ова порука је нарочито написана за "пастире" различитих заједница или хришћанских цркава, али и за вернике других нехришћанских религија

SOLA SCRIPTURA

SOLA SCRIPTURA

  • Сврха овог библијског сајта је да охрабри читаоце да и даље "чекају" за Јехов дан. Важно је ујединити наше искрене напоре да се припремимо за овај дан. Као што је написано у Амосу 5:18 (Библија): "Тешко онима који чезну за Јеховиним даном! Шта ће за вас значити Јеховин дан? Тада ће бити тама, а не светлост". Треба се бојати дана Јеховине: "Близу је велики Јеховин дан. Близу је и долази врло брзо. Горак је глас Јеховиног дана. Тада ће викати јунак. Тај дан је дан гнева, дан невоље и тескобе, дан олује и пустошења, дан таме и мрака, дан облака и густе таме, дан када ће се огласити рог и када ће се чути ратни поклич против градова утврђених и против високих кула на угловима зидина" (Софонија 1:14-16). Циљ је знати како "тражити Јехову": "тражите Јехову, сви кротки на земљи, који извршавате закон његов! Тражите праведност, тражите кротост, и вероватно ћете бити заштићени у дан гнева Јеховиног!" (Софонија 2:3) (Шта да радиш?).
  • Ипак, морамо имати храбар и позитиван став. У Хабаккуку се говори о "очекивању Јеховиног дана", који мора бити лична и породична припрема. Морамо бити опрезни: "Бдите, дакле, јер не знате у који дан долази ваш Господ" (Матеј 24:42; 25:13). Прослављени Исус Христ је у књизи Откривења јасно ставио до знања да ће недостатак будности бити фаталан: "Зато имај на уму оно што си примио и оно што си чуо. Држи се тога, и покај се! Јер ако се не пробудиш, доћи ћу као лопов и нећеш знати у који ћу час доћи на тебе" (Откривење 3:3).
  • Ипак, довољно је библијских информација које нам омогућавају да се припремимо без изненађења, према Откривењу 3:3 (The King Jesus Christ; The Two Kings; Gog of Magog). Прецизно испитивање садашњег испуњења пророчанстава нам омогућава да схватимо да је овај дан веома близу. Морамо узети у обзир ово очекивање за нашу припрему као израз Божије стрпљења: "Јехова не касни с испуњењем свог обећања, као што неки мисле да касни, већ је стрпљив с вама јер не жели да ико пропадне, већ да сви дођу до покајања" (2. Петрова 3:9) (Основно учење Библије).
  • Важно је врло прецизно схватити шта се ова припрема састоји од пре, за време и након велике невоље. Ако су ова упутства написана у Библији, за нас је да их користимо. У Библији су описани благослов Краљевине Божије (Be Prepared ; Christian Community). Можемо схватити када ће се излечити и подмлађивати. Можемо схватити како ће се васкрсење учинити на земљи (The Release). Како ће бити Божје царство на земљи, које будуће кнезови и свештеници ће радити (The Heavenly Resurrection; The Earthly Resurrection; The Welcoming of the Resurrected Ones; The Allotted Place of the Resurrected Ones). Да, сви ти благослови се појављују у Библији да нас подстичу, да ојачамо нашу вјеру (The Earthly Administration of the Kingdom of God; The Prince; The Priest). Ово библијско знање припада Јехови, припада Исусу Христу, јер је написано у Библији: "Јер „ко је упознао Јеховин ум, да би га нечем поучио?“ А ми имамо Христов ум" (1. Коринћанима 2:16).
  • Можете слободно да користите ово бесплатно Библијско знање, не само због ваше личне вере, већ и за оне који су вам драги. Ако сте религиозни вођа, пастор или свештеник, ојачајте вере оних под вашом одговорношћу како бисте им омогућили да уживају у вечним благословима Божијег царства: "Тада сам зачуо снажан глас са престола како говори: „Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима и они ће бити његов народ и сам Бог биће с њима. Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било" (Откривење 21:3,4) (Preach the Good News; In Congregation; The Great Crowd).

Ако желите да се изразите, ако имате питања или из других разлога, немојте оклевати да контактирате сајт или његов Твиттер налог. Нека Бог благослови чиста срца. Амин. (Јован 13:10).

главни мени:
Eнглески: http://www.yomelyah.com/435871998
Шпански: http://www.yomeliah.com/435160491
Португалски: http://www.yomelias.com/435612345
француски: http://www.yomelijah.com/433820120

Compartir esta página