UNTUK APA ?

Mengapa Tuhan membiarkan penderitaan dan kejahatan hingga hari ini?

Mengapa Tuhan membiarkan penderitaan dan kejahatan hingga hari ini?

"Ya Yehuwa, berapa lama lagi aku harus berseru meminta tolong? Bilakah Engkau akan mendengarkan seruanku? Berapa lama lagi aku harus berseru meminta bantuan? Bilakah Engkau akan menyelamatkan aku daripada keganasan? Mengapakah Engkau membiarkan aku menyaksikan kejahatan? Mengapakah Engkau membenarkan penindasan terjadi? Mengapakah kehancuran dan keganasan berlaku di hadapanku? Mengapakah pergaduhan dan pertengkaran berleluasa? Itulah sebabnya undang-undang menjadi tidak berguna. Keadilan tidak pernah ditegakkan. Orang jahat menindas orang yang baik, Dan keadilan telah diputarbelitkan"

(Habakuk 1:2-4)

"Kemudian aku menumpukan perhatianku kepada segala penindasan yang berlaku di bawah matahari. Aku nampak orang yang ditindas menangis, tetapi tiada seorang pun yang melegakan hati mereka. Oleh sebab orang yang menindas mereka berkuasa, tiada seorang pun yang melegakan hati mereka. (…) Sepanjang hidupku yang sia-sia ini, aku telah nampak segala-galanya. Aku nampak orang baik pendek umur walaupun mereka baik, dan orang jahat panjang umur walaupun mereka jahat. (…) Aku telah melihat semua ini, dan hatiku merenungkan semua pekerjaan yang dilakukan di bawah matahari. Sepanjang masa itu, manusia menguasai manusia sehingga mereka menderita. (...) Ada suatu perkara sia-sia yang berlaku di bumi, iaitu orang baik diperlakukan seperti orang jahat, dan orang jahat diperlakukan seperti orang baik. Ya, hal ini memang sia-sia. (...) Aku telah melihat hamba menunggang kuda, sedangkan pembesar berjalan kaki seperti hamba"

(Pengkhotbah 4:1; 7:15; 8:9,14; 10:7)

"Semua ciptaan perlu menjalani kehidupan yang sia-sia, bukan menurut kehendak sendiri tetapi menurut kehendak Tuhan. Namun demikian, Tuhan telah menyediakan dasar bagi harapan mereka"

(Roma 8:20)

"Semasa seseorang menghadapi cubaan, dia tidak patut berkata, “Tuhan sedang mencubai aku.” Hal ini demikian kerana Tuhan tidak boleh dicubai oleh kejahatan, dan Dia juga tidak mencubai sesiapa pun dengan hal-hal yang jahat"

(Yakobus 1:13)

Mengapa Tuhan membiarkan penderitaan dan kejahatan hingga hari ini?

Pelakunya yang sebenarnya dalam situasi ini adalah Iblis setan, yang disebut dalam Alkitab sebagai penuduh (Wahyu 12: 9). Yesus Kristus, Anak Tuhan, mengatakan bahawa syaitan adalah pembohong dan pembunuh manusia (Yohanes 8:44). Terdapat dua caj utama:

1 - Persoalan kedaulatan Tuhan.

2 - Persoalan integriti manusia.

Apabila tuduhan serius dibebankan, perlu waktu yang lama untuk membuat keputusan akhir. Ramalan Daniel pasal 7, menyajikan situasi di sebuah pengadilan, di mana melibatkan kedaulatan Tuhan dan integritas manusia, di mana ada penghakiman: "Api juga mengalir dari takhta-Nya. Beribu-ribu malaikat melayani-Nya, dan berjuta-juta malaikat berdiri di hadapan-Nya. Kemudian Mahkamah memulakan perbicaraan, dan kitab-kitab dibuka. (...) Tetapi Mahkamah memulakan perbicaraan, dan mereka merampas kuasa pemerintahannya lalu dia dibunuh dan dilenyapkan" (Daniel 7:10,26). Seperti yang tertulis dalam teks ini, kedaulatan bumi yang selalu menjadi milik Tuhan telah diambil dari syaitan dan juga dari manusia. Gambar pengadilan ini disajikan dalam Yesaya bab 43, di mana tertulis bahawa mereka yang taat kepada Tuhan, adalah "saksi"-Nya: "Yehuwa berfirman, “Kamu ialah saksi-saksi-Ku. Aku memilih kamu sebagai hamba-Ku, Supaya kamu mengenal Aku, beriman kepada-Ku, Dan memahami bahawa Aku ialah Tuhan yang tidak berubah. Tiada tuhan yang wujud sebelum Aku, Dan tiada tuhan yang muncul selepas Aku. Akulah Yehuwa, dan tidak ada penyelamat lain kecuali Aku"" (Yesaya 43:10,11). Yesus Kristus juga disebut "saksi setia" Tuhan (Wahyu 1:5).

Sehubungan dengan dua tuduhan serius ini, Tuhan Yehuwa telah mengizinkan Syaitan dan umat manusia waktu, lebih dari 6.000 tahun, untuk mengemukakan bukti mereka, iaitu apakah mereka dapat memerintah bumi tanpa kedaulatan Tuhan. Kita berada di akhir pengalaman ini di mana pembohongan syaitan terungkap oleh keadaan bencana di mana manusia berada, di ambang kehancuran total (Matius 24:22). Penghakiman dan kehancuran akan terjadi pada masa kesengsaraan besar (Matius 24:21; 25: 31-46). Sekarang mari kita bahas secara lebih khusus dengan dua tuduhan syaitan, dalam Kejadian bab 2 dan 3, dan buku Ayub bab 1 dan 2.

1 - Persoalan kedaulatan Tuhan

Kejadian bab 2 memberitahu kita bahawa Tuhan menciptakan manusia dan menempatkannya di "taman" Eden. Adam berada dalam keadaan ideal dan menikmati kebebasan yang besar (Yohanes 8:32). Namun, Tuhan menetapkan batasan kebebasan ini: sebatang pohon: "Tuhan Yehuwa menempatkan lelaki itu di Taman Eden untuk mengusahakan dan menjaga taman itu.  Tuhan Yehuwa juga memberikan perintah berikut kepada lelaki itu: “Engkau boleh makan buah daripada setiap pokok di taman ini sehingga puas,  tetapi engkau dilarang makan buah daripada pokok pengetahuan tentang apa yang baik dan apa yang jahat, kerana jika engkau memakannya, pada hari itu juga engkau akan mati”" (Kejadian 2:15-17). "Pohon pengetahuan tentang baik dan buruk" hanyalah gambaran konkrit dari konsep abstrak baik dan buruk. Sekarang pokok ini, had konkrit, "(konkrit) pengetahuan tentang baik dan buruk". Sekarang Tuhan telah menetapkan batas antara "baik" dan mematuhinya dan "buruk", ketidaktaatan.

Jelaslah bahawa perintah dari Tuhan ini tidaklah sukar (bandingkan dengan Matius 11:28-30 "Sebab kuk saya mudah dan beban saya ringan" dan 1 Yohanes 5:3 "Perintah-perintah-Nya tidak berat" (perintah-perintah Tuhan)). Ngomong-ngomong, ada yang mengatakan bahawa "buah terlarang" bermaksud hubungan seksual: itu salah, kerana ketika Tuhan memberikan perintah ini, Hawa tidak ada. Tuhan tidak akan melarang sesuatu yang tidak dapat diketahui oleh Adam (Bandingkan kronologi peristiwa Kejadian 2:15-17 (perintah Tuhan) dengan 2:18-25 (penciptaan Hawa)).

Godaan syaitan

"Ular ialah binatang yang paling berhati-hati antara semua binatang liar yang diciptakan oleh Tuhan Yehuwa. Ular berkata kepada wanita itu, “Benarkah Tuhan melarang kamu makan buah daripada semua pokok di taman ini?”  Wanita itu berkata kepada ular, “Kami boleh makan buah daripada semua pokok di taman ini,  kecuali pokok yang ada di tengah-tengah taman. Tuhan telah berfirman, ‘Kamu dilarang memakan buahnya ataupun menyentuhnya. Jika kamu berbuat demikian, kamu akan mati.’” Ular memberitahu wanita itu, “Kamu pasti tidak akan mati.  Tuhan berfirman demikian kerana Dia tahu bahawa jika kamu memakan buah itu, pada hari itu juga mata kamu akan terbuka. Kamu akan menjadi seperti Tuhan dan mengetahui apa yang baik dan apa yang jahat.” Lalu wanita itu nampak bahawa pokok itu cantik dan buahnya baik untuk dimakan. Ya, pokok itu memang indah di matanya. Jadi dia mengambil buah itu dan mula memakannya. Apabila dia bersama-sama suaminya, dia juga memberikan buah itu kepadanya, dan suaminya pun memakannya" (Kejadian 3:1-6).

Kedaulatan Tuhan telah diserang secara terbuka oleh syaitan. Syaitan secara terang-terangan menyiratkan bahawa Tuhan menyembunyikan maklumat untuk tujuan mencederakan makhluk-makhluk-Nya: "Kerana Tuhan tahu" (menyiratkan bahawa Adam dan Hawa tidak tahu dan bahawa itu menyebabkan mereka membahayakan). Walaupun begitu, Tuhan sentiasa mengawal keadaan.

Mengapa Syaitan bercakap dengan Hawa dan bukannya Adam? Tertulis: "Lagipun, Adam tidak tertipu, tetapi wanita itulah yang tertipu lalu melanggar perintah Tuhan" (1 Timotius 2:14). Mengapa Hawa Ditipu? Kerana masa mudanya, semasa Adam sekurang-kurangnya berusia lebih dari empat puluh tahun. Oleh itu Syaitan memanfaatkan sedikit pengalaman itu Hawa. Namun, Adam tahu apa yang dia lakukan, dia membuat keputusan untuk melakukan dosa dengan sengaja. Tuduhan syaitan pertama ini, adalah serangan terhadap hak Tuhan yang berkuasa untuk memerintah (Wahyu 4:11).

Penghakiman dan janji Tuhan

Tidak lama sebelum akhir hari itu, sebelum matahari terbenam, Tuhan menjatuhkan penghakimannya (Kejadian 3: 8-19). Sebelum menghakimi, Tuhan Yehuwa mengajukan pertanyaan. Inilah jawapannya: "Lelaki itu berkata, “Wanita yang Engkau jadikan temanku memberikan buah daripada pokok itu kepadaku, jadi aku pun makan.” Kemudian Tuhan Yehuwa berfirman kepada wanita itu, “Apakah yang sudah engkau lakukan?” Wanita itu menjawab, “Ular itu menipu aku, jadi aku pun makan”" (Kejadian 3:12,13). Jauh dari mengakui kesalahan mereka, Adam dan Hawa berusaha membenarkan diri mereka sendiri. Dalam Kejadian 3:14-19, kita dapat membaca penghakiman Tuhan bersama-sama dengan janji pemenuhan tujuannya: "Aku akan membuat engkau dan wanita itu bermusuhan, dan Aku akan membuat keturunanmu dan keturunannya bermusuhan. Dia akan meremukkan kepalamu, dan engkau akan mencederakan tumitnya" (Kejadian 3:15). Dengan janji ini, Allah Yehuwa mengatakan bahawa tujuannya akan dipenuhi, dan bahawa setan si iblis akan dihancurkan. Sejak saat itu, dosa memasuki dunia, dan juga akibat utamanya, kematian: "Maka, dosa masuk ke dalam dunia melalui satu orang, dan dosa membawa kematian. Akibatnya, kematian tersebar kepada semua orang kerana mereka semua berdosa" (Roma 5:12).

2 - Persoalan integriti manusia

Syaitan mengatakan bahawa ada kekurangan dalam fitrah manusia. Ini adalah tuduhan syaitan terhadap integriti Ayub: "Yehuwa bertanya kepada Syaitan, “Dari manakah engkau datang?” Syaitan berkata kepada Yehuwa, “Aku telah mengembara ke sana sini dan menjelajahi seluruh bumi.”  Yehuwa berfirman kepada Syaitan, “Adakah engkau memperhatikan hamba-Ku Ayub? Tiada seorang pun yang seperti dia di bumi. Dia setia dan tulus hati. Dia takut kepada-Ku dan menjauhi kejahatan.” Lalu Syaitan berkata kepada Yehuwa, “Adakah Ayub akan menyembah Engkau jika dia tidak mendapat sesuatu daripada-Mu?0  Bukankah Engkau selalu melindunginya+ dan keluarganya serta segala miliknya? Engkau memberkati segala usahanya, dan ternakannya juga bertambah banyak di seluruh negeri.  Tetapi jika Engkau menghulurkan tangan-Mu dan mengambil segala miliknya, dia pasti akan mengutuk Engkau secara terang-terang.”  Maka Yehuwa berfirman kepada Syaitan, “Engkau boleh melakukan apa sahaja dengan segala miliknya. Tetapi engkau tidak boleh mencederakan Ayub.” Lalu Syaitan beredar dari hadapan Yehuwa. (...) Lalu Yehuwa bertanya kepada Syaitan, “Dari manakah engkau datang?” Syaitan berkata kepada Yehuwa, “Aku telah mengembara ke sana sini dan menjelajahi seluruh bumi.”  Yehuwa berfirman kepada Syaitan, “Adakah engkau memperhatikan hamba-Ku Ayub? Di seluruh bumi, tiada seorang pun yang seperti dia. Dia setia dan tulus hati. Dia takut kepada-Ku dan menjauhi kejahatan. Walaupun engkau mencuba menghasut Aku untuk mencelakakan dia tanpa sebab, dia tetap setia kepada-Ku.”  Tetapi Syaitan berkata kepada Yehuwa, “Apabila nyawa seseorang terancam, dia pasti akan mengorbankan segala-galanya supaya dapat terus hidup. Jika Engkau menghulurkan tangan-Mu dan menyakiti tubuhnya, dia pasti akan mengutuk Engkau secara terang-terang.” Maka Yehuwa berfirman kepada Syaitan, “Engkau boleh melakukan apa sahaja terhadapnya. Tetapi engkau tidak boleh mengambil nyawanya”" (Ayub 1:7-12; 2:2-6).

Kesalahan manusia, menurut Setan si iblis, adalah bahawa dia melayani Tuhan, bukan karena cinta kepadanya, tetapi kerana kepentingan diri dan oportunisme. Di bawah tekanan, oleh kehilangan harta benda dan oleh rasa takut mati, masih menurut Setan si iblis, manusia tidak dapat tetap setia kepada Tuhan. Tetapi Ayub menunjukkan bahawa Syaitan adalah pembohong: Ayub kehilangan semua harta benda, dia kehilangan 10 anaknya, dan dia hampir mati akibat penyakit (Ayub 1 dan 2). Tiga rakan palsu menyiksa Ayub secara psikologi, mengatakan bahawa semua kesengsaraannya berasal dari dosa-dosa tersembunyi, dan oleh itu Tuhan menghukumnya atas kesalahan dan kejahatannya. Namun demikian Ayub tidak melepaskan integritasnya dan menjawab, "Mustahil aku mengatakan kamu semua benar. Sampai mati pun aku akan tetap setia kepada Tuhan!" (Ayub 27:5).

Akan tetapi, kekalahan syaitan yang paling penting mengenai integritas manusia, adalah kemenangan Yesus Kristus yang taat kepada Tuhan, hingga mati: "Bukan itu sahaja, semasa dia datang sebagai seorang manusia, dia merendahkan diri dan menunjukkan kepatuhan sampai mati, ya, sehingga dia mati pada tiang seksaan" (Filipi 2:8). Yesus Kristus, dengan integritasnya, memberikan kepada Bapanya kemenangan rohani yang sangat berharga, itulah sebabnya dia diberi penghargaan: "Itulah sebabnya Tuhan meninggikan dia kepada kedudukan yang lebih tinggi, dan Tuhan dengan baik hati memberinya nama yang lebih tinggi daripada segala nama yang lain. Dengan itu, atas nama Yesus, semua yang ada di syurga, di atas bumi, dan di bawah bumi harus berlutut, dan setiap orang harus mengaku di hadapan umum bahawa Yesus Kristus ialah Tuan kita. Dengan demikian Tuhan, Bapa kita, dimuliakan” (Filipi 2:9-11).

Dalam ilustrasi anak yang hilang, Yesus Kristus memberi kita pemahaman yang lebih baik tentang cara Bapanya bertindak ketika wewenang Tuhan dipertanyakan sementara (Lukas 15:11-24). Anak lelaki meminta ayahnya untuk mewarisi dan meninggalkan rumah. Bapa membenarkan anaknya yang dewasa membuat keputusan ini, tetapi juga menanggung akibatnya. Demikian juga, Tuhan membiarkan Adam menggunakan pilihan bebasnya, tetapi juga menanggung akibatnya. Yang membawa kita ke soalan seterusnya mengenai penderitaan umat manusia.

Punca penderitaan

Penderitaan adalah hasil daripada empat faktor utama

1 - Iblis adalah orang yang menyebabkan penderitaan (tetapi tidak selalu) (Ayub 1:7-12; 2:1-6). Menurut Yesus Kristus, dia adalah penguasa dunia ini: "Dunia ini sedang dihakimi. Sekarang pemerintah dunia ini akan diusir" (Yohanes 12:31; 1 Yohanes 5:19). Inilah sebabnya mengapa manusia secara keseluruhan tidak bahagia: "Kita tahu bahawa sehingga sekarang, semua ciptaan sama-sama mengerang dan menderita kesakitan" (Roma 8:22).

2 - Penderitaan adalah akibat dari keadaan kita yang berdosa, yang membawa kita ke usia tua, sakit dan mati: "Maka, dosa masuk ke dalam dunia melalui satu orang, dan dosa membawa kematian. Akibatnya, kematian tersebar kepada semua orang kerana mereka semua berdosa. (…) Upah dosa ialah kematian” (Roma 5:12; 6:23).

3 - Penderitaan boleh menjadi akibat keputusan buruk (dari pihak kita atau manusia lain): "Aku tidak melakukan perkara baik yang ingin aku lakukan, sebaliknya aku sering melakukan perkara jahat yang tidak ingin aku lakukan" (Ulangan 32:5; Roma 7:19). Penderitaan bukanlah hasil dari "hukum karma". Inilah yang dapat kita baca dalam Yohanes bab 9: "Semasa dalam perjalanan, Yesus nampak seorang lelaki yang buta sejak lahir.  Murid-murid Yesus bertanya kepadanya, “Rabbi, siapakah yang berdosa sehingga lelaki ini dilahirkan buta? Dia atau ibu bapanya?”  Yesus menjawab, “Lelaki ini buta bukan kerana dosanya sendiri ataupun dosa ibu bapanya. Hal ini berlaku supaya perbuatan Tuhan dapat disingkapkan" (Yohanes 9:1-3). "Karya-karya Tuhan," dalam kasusnya, akan menjadi penyembuhan ajaib dari orang buta.

4 - Penderitaan boleh menjadi akibat dari "masa dan peristiwa yang tidak dapat diduga", yang menyebabkan orang itu berada di tempat yang salah pada waktu yang salah: "Selain itu, aku nampak hal ini terjadi di bawah matahari, iaitu orang yang cepat tidak semestinya menjadi juara, orang yang kuat tidak semestinya menang dalam pertempuran, orang yang bijaksana tidak semestinya mendapat makanan, orang yang pandai tidak semestinya kaya, dan orang yang berpengetahuan tidak semestinya berjaya, kerana waktu dan kejadian yang tidak terduga menimpa semua orang.  Manusia tidak mengetahui saatnya. Sebagaimana ikan tertangkap di dalam jala dan sebagaimana burung tertangkap di dalam jerat, demikian juga manusia terperangkap apabila bencana tiba-tiba melanda" (Pengkhotbah 9:11,12).

Inilah yang dikatakan Yesus Kristus mengenai dua peristiwa tragis yang telah menyebabkan banyak kematian: “Pada waktu yang sama, ada yang ada di sana, yang memberitahunya tentang orang-orang Galilea yang darah Pilatus bercampur dengan pengorbanan mereka., Sebagai tindak balas, dia berkata kepada mereka: "Pada masa itu, beberapa orang di situ melaporkan kepada Yesus bahawa sesetengah orang Galilea telah dibunuh oleh Pilatus semasa mereka mempersembahkan korban. Maka dia berkata kepada mereka, “Adakah kamu sangka bahawa hal ini terjadi kerana beberapa orang Galilea itu lebih berdosa daripada semua orang Galilea yang lain? Tidak. Aku berkata kepada kamu: Jika kamu tidak bertaubat, kamu semua akan binasa seperti mereka. Fikirkanlah juga tentang 18 orang yang terbunuh semasa menara di Siloam runtuh menimpa mereka. Adakah kamu sangka bahawa dosa mereka lebih besar daripada dosa semua penduduk Yerusalem yang lain? Tidak. Aku berkata kepada kamu: Jika kamu tidak bertaubat, kamu semua akan binasa seperti mereka”" (Lukas 13:1-5). Tidak ada waktu Yesus Kristus menyarankan agar orang-orang yang menjadi korban kecelakaan atau bencana alam melakukan dosa lebih banyak daripada yang lain, atau bahkan bahawa Tuhan menyebabkan kejadian seperti itu, untuk menghukum orang berdosa. Sama ada penyakit, kecelakaan atau bencana alam, bukan Tuhan yang menyebabkannya dan mereka yang menjadi korban tidak melakukan dosa lebih banyak daripada yang lain.

Tuhan akan menghapuskan semua penderitaan ini: "Ketika itu, aku mendengar suara lantang yang berseru dari takhta itu, “Lihatlah! Khemah Tuhan ada bersama manusia, dan Dia akan tinggal bersama mereka dan mereka akan menjadi umat-Nya. Tuhan sendiri akan menyertai mereka.  Dia akan menyapu semua air mata mereka, dan kematian tidak akan ada lagi. Ratapan, tangisan, dan kesakitan pun tidak akan ada lagi. Perkara-perkara yang lama sudah lenyap”” (Wahyu 21: 3,4).

Nasib dan pilihan bebas

"Nasib" bukan pengajaran Alkitab. Kita tidak "diprogramkan" untuk melakukan yang baik atau yang buruk, tetapi menurut "pilihan bebas" kita memilih untuk melakukan yang baik atau yang buruk (Ulangan 30:15). Pandangan nasib ini berkait rapat dengan idea bahawa banyak orang mempunyai kemampuan Tuhan untuk mengetahui masa depan. Kita akan melihat bagaimana Tuhan menggunakan kemampuannya untuk mengetahui masa depan. Kita akan melihat dari Alkitab bahawa Tuhan menggunakannya dengan cara selektif dan budi bicara atau untuk tujuan tertentu, melalui beberapa contoh alkitabiah.

Tuhan menggunakan kemampuannya untuk mengetahui masa depan, dengan cara yang bijaksana dan selektif

Adakah Tuhan tahu bahawa Adam akan melakukan dosa? Dari konteks Kejadian 2 dan 3, no. Tuhan tidak memberi perintah mengetahui terlebih dahulu bahawa ia tidak akan dipatuhi. Ini bertentangan dengan cintanya dan perintah Tuhan ini tidak sukar (1 Yohanes 4:8; 5:3). Berikut adalah dua contoh alkitabiah yang menunjukkan bahawa Tuhan menggunakan kemampuannya untuk mengetahui masa depan secara selektif dan bijaksana. Tetapi juga, bahawa Dia selalu menggunakan kemampuan ini untuk tujuan tertentu.

Ambil contoh Abraham. Dalam Kejadian 22:1-14, Tuhan meminta Abraham mengorbankan anaknya Ishak. Tahukah Tuhan bahawa Abraham akan taat? Bergantung pada konteks langsung cerita, tidak. Pada saat terakhir Tuhan menyuruh Abraham untuk tidak melakukannya: “Kemudian malaikat itu berkata, “Jangan bunuh anak itu, dan jangan lakukan apa-apa terhadapnya. Sekarang Aku tahu bahawa engkau takut akan Tuhan kerana engkau rela menyerahkan anakmu yang tunggal kepada-Ku”” (Kejadian 22:12). Ia ditulis "sekarang saya benar-benar tahu bahawa anda takut kepada Tuhan". Ungkapan "sekarang" menunjukkan bahawa Tuhan tidak tahu sama ada Abraham akan mematuhi permintaan ini hingga akhir.

Contoh kedua adalah mengenai pemusnahan Sodom dan Gomorrah. Fakta bahawa Tuhan menghantar dua malaikat untuk melihat keadaan yang buruk menunjukkan sekali lagi bahawa pada mulanya Dia tidak memiliki semua bukti untuk membuat keputusan, dan dalam hal ini Dia menggunakan kemampuannya untuk mengetahui dengan dua malaikat (Kejadian 18:20,21).

Sekiranya kita membaca pelbagai buku kenabian Alkitab, kita akan mendapati bahawa Tuhan masih menggunakan kemampuannya untuk mengetahui masa depan, untuk tujuan yang sangat spesifik. Mari kita ambil contoh alkitabiah yang mudah. Semasa Rebecca mengandung anak kembar, masalahnya adalah antara dua anak yang akan menjadi nenek moyang bangsa yang dipilih oleh Tuhan (Kejadian 25:21-26). Tuhan Yehuwa membuat pemerhatian sederhana mengenai susunan genetik Esau dan Yakub (walaupun bukan genetik yang sepenuhnya mengawal tingkah laku masa depan), dan kemudian Dia melihat ke masa depan untuk mengetahui jenis lelaki apa yang akan menjadi mereka: "Semasa aku dalam kandungan ibuku, Engkau sudah melihat aku. Sebelum bahagian-bahagian tubuhku wujud, Sebelum anggota tubuhku dibentuk, Hari-hari pertumbuhannya sudah tercatat dalam kitab-Mu" (Mazmur 139:16). Berdasarkan pengetahuan ini, Tuhan memilih (Roma 9:10-13; Kisah 1:24-26 "Kamu, ya Yehuwa, yang mengetahui hati semua orang").

Adakah Tuhan Melindungi Kita?

Sebelum memahami pemikiran Tuhan mengenai masalah perlindungan kita, penting untuk mempertimbangkan tiga perkara penting dalam Alkitab (1 Korintus 2:16):

1 - Yesus Kristus menunjukkan bahawa kehidupan sekarang, yang berakhir dengan kematian, memiliki nilai sementara bagi semua manusia (Yohanes 11:11 (Kematian Lazarus digambarkan sebagai "tidur")). Selain itu, Yesus Kristus menunjukkan bahawa yang penting adalah prospek kehidupan kekal (Matius 10:39). Rasul Paulus menunjukkan bahawa "kehidupan sejati" berpusat pada harapan hidup kekal (1 Timotius 6:19).

Ketika kita membaca buku Kisah Para Rasul, kita mendapati bahawa kadang-kadang Tuhan membiarkan perbicaraan berakhir dengan kematian, dalam kes rasul Yakobus dan murid Stephen (Kisah 7:54-60; 12:2). Dalam kes lain, Tuhan memutuskan untuk melindungi murid itu. Sebagai contoh, setelah kematian rasul Yakobus, Tuhan memutuskan untuk melindungi rasul Petrus dari kematian yang serupa (Kisah 12:6-11). Secara umum, dalam konteks alkitabiah, perlindungan seorang hamba Tuhan sering dikaitkan dengan tujuannya. Sebagai contoh, perlindungan ilahi rasul Paulus mempunyai tujuan yang lebih tinggi: dia hendak berkhutbah kepada raja-raja (Kis 27:23,24; 9:15,16).

2 - Kita harus mengemukakan persoalan perlindungan Tuhan ini, dalam konteks dua tantangan Syaitan dan khususnya dalam pernyataan mengenai Ayub: "Bukankah Engkau selalu melindunginya dan keluarganya serta segala miliknya? Engkau memberkati segala usahanya, dan ternakannya juga bertambah banyak di seluruh negeri" (Ayub 1:10). Untuk menjawab persoalan integriti, Tuhan memutuskan untuk menghapus perlindungannya dari Ayub, tetapi juga dari seluruh umat manusia. Tidak lama sebelum dia meninggal, Yesus Kristus, dengan memetik Mazmur 22:1, menunjukkan bahawa Tuhan telah mengambil semua perlindungan darinya, yang mengakibatkan kematiannya sebagai korban (Yohanes 3:16; Matius 27:46). Walaupun begitu, mengenai kemanusiaan secara keseluruhan, ketiadaan perlindungan ilahi ini tidak sepenuhnya, kerana sama seperti Tuhan melarang iblis membunuh Ayub, jelas bahawa hal itu sama untuk seluruh umat manusia. (Bandingkan dengan Matius 24:22).

3 - Kita telah melihat di atas bahawa penderitaan boleh menjadi akibat dari "masa dan peristiwa yang tidak dijangka" yang bermaksud bahawa orang dapat menemukan diri mereka pada waktu yang salah, di tempat yang salah (Pengkhotbah 9:11,12). Oleh itu, manusia pada amnya tidak dilindungi dari akibat pilihan yang pada awalnya dibuat oleh Adam. Manusia bertambah tua, jatuh sakit, dan mati (Roma 5:12). Dia dapat menjadi korban kecelakaan atau bencana alam (Roma 8:20; buku Pengkhotbah berisi keterangan yang sangat terperinci tentang kesia-siaan kehidupan masa kini yang pasti akan menyebabkan kematian: “Semuanya sia-sia belaka!” kata penghimpun itu, “Semuanya sia-sia belaka dan tidak berguna!” (Pengkhotbah 1:2)).

Lebih-lebih lagi, Tuhan tidak melindungi manusia dari akibat keputusan buruk mereka: "Janganlah menipu diri sendiri. Tuhan tidak dapat diperbodoh. Seseorang akan menuai apa yang ditanamnya. Orang yang menanam menurut keinginan yang berdosa akan menuai kebinasaan daripada keinginannya yang berdosa itu. Tetapi orang yang menanam menurut bimbingan kuasa suci Tuhan akan menuai kehidupan kekal daripada kuasa suci Tuhan" (Galatia 6:7,8). Sekiranya Tuhan telah membiarkan manusia dalam keadaan sia-sia untuk waktu yang agak lama, ini memungkinkan kita untuk memahami bahawa Dia telah menarik perlindungan-Nya dari akibat keadaan kita yang penuh dosa. Sudah tentu, keadaan berbahaya bagi semua umat manusia akan sementara (Roma 8:21). Setelah tuduhan syaitan diselesaikan, umat manusia akan mendapatkan kembali perlindungan Tuhan yang baik di bumi (Mazmur 91:10-12).

Adakah ini bermaksud bahawa saat ini kita tidak lagi dilindungi Tuhan secara individu? Perlindungan yang Tuhan berikan kepada kita adalah masa depan abadi kita, dari segi harapan hidup kekal, jika kita bertahan hingga akhir (Matius 24:13; Yohanes 5: 28,29; Kisah 24:15; Wahyu 7:9-17). Sebagai tambahan, Yesus Kristus dalam keterangannya mengenai tanda-tanda hari-hari terakhir (Matius 24, 25, Markus 13 dan Lukas 21), dan kitab Wahyu (khususnya dalam bab 6:1-8 dan 12:12), menunjukkan bahawa umat manusia akan mengalami musibah besar sejak tahun 1914, yang secara jelas menunjukkan bahawa untuk sementara waktu Tuhan tidak akan melindunginya. Namun, Tuhan telah memungkinkan kita untuk melindungi diri kita sendiri secara individu melalui penerapan bimbingan-Nya yang baik dalam Alkitab, Firman-Nya. Secara umum, menerapkan prinsip-prinsip Alkitab membantu menghindari risiko yang tidak perlu yang dapat memperpendek kehidupan kita (Amsal 3:1,2). Kami melihat di atas bahawa tidak ada perkara seperti takdir. Oleh itu, menerapkan prinsip-prinsip Alkitab, bimbingan Tuhan, akan seperti melihat dengan hati-hati ke kanan dan kiri sebelum melintasi jalan, untuk melindungi kehidupan kita (Amsal 27:12).

Di samping itu, rasul Petrus menegaskan perlunya berdoa: "Tetapi akhir segala sesuatu sudah dekat. Oleh itu, hendaklah kamu berfikiran sihat dan sentiasa bersedia untuk berdoa" (1 Petrus 4: 7). Doa dan meditasi dapat melindungi keseimbangan rohani dan mental kita (Filipi 4:6,7; Kejadian 24:63). Ada yang percaya bahawa mereka telah dilindungi oleh Tuhan pada suatu ketika dalam hidup mereka. Tidak ada apa-apa dalam Alkitab yang menghalang kemungkinan yang luar biasa ini untuk dilihat, sebaliknya: "Aku akan berkenan kepada orang yang Aku senangi, dan Aku akan menunjukkan belas kasihan kepada orang yang Aku kasihani" ( Keluaran 33:19). Kita tidak harus menilai: "Siapakah kamu sehingga kamu menghakimi hamba orang lain? Tuan kepada hamba itulah yang berhak untuk menentukan sama ada perbuatan hambanya betul atau salah. Memandangkan Yehuwa* menolong hamba itu, dia akan mendapat perkenan-Nya" (Roma 14:4).

Persaudaraan dan tolong menolong antara satu sama lain

Sebelum berakhirnya penderitaan, kita harus saling mengasihi dan saling membantu, untuk meringankan penderitaan di persekitaran kita: "Aku memberi kamu satu perintah baharu: Kamu harus saling mengasihi. Sebagaimana aku sudah mengasihi kamu, kamu juga harus saling mengasihi. Jika kamu saling mengasihi, semua orang akan tahu bahawa kamulah murid-muridku" (Yohanes 13: 34,35) Murid Yakobus, saudara tiri Yesus Kristus, menulis bahawa cinta semacam ini harus ditunjukkan oleh tindakan atau inisiatif untuk menolong jiran kita yang dalam kesusahan (Yakobus 2:15,16). Yesus Kristus berkata untuk menolong mereka yang tidak akan pernah dapat membayar kita kembali (Lukas 14:13,14). Dengan cara ini, kita "meminjamkan" kepada Yehuwa dan Dia akan mengembalikannya kepada kita... seratus kali lipat (Amsal 19:17).

Sangat menarik untuk membaca apa yang digambarkan oleh Yesus Kristus sebagai tindakan belas kasihan yang akan membolehkan kita memperoleh kehidupan yang kekal: "Semasa aku lapar, kamu memberi aku makanan; aku dahaga dan kamu memberi aku minuman. Kamu tidak mengenal aku, tetapi kamu menyambut aku ke dalam rumahmu.  Aku tidak berpakaian tetapi kamu memberi aku pakaian. Aku jatuh sakit dan kamu menjaga aku. Aku dipenjarakan dan kamu datang melawat aku." (Matius 25:31-46). Harus diingat bahawa dalam semua tindakan ini tidak ada tindakan yang dapat dianggap "beragama". Kenapa? Seringkali, Yesus Kristus mengulangi nasihat ini: "Saya menginginkan belas kasihan, bukan pengorbanan" (Matius 9:13; 12:7). Makna umum dari kata "belas kasihan" adalah belas kasihan dalam tindakan (Makna yang lebih sempit adalah pengampunan). Melihat seseorang yang memerlukan, sama ada kita mengenali mereka atau tidak, dan jika kita dapat melakukannya, kita membantu mereka (Amsal 3:27,28).

Pengorbanan itu mewakili perbuatan rohani yang berkaitan langsung dengan penyembahan Tuhan. Jadi jelas hubungan kita dengan Tuhan adalah yang paling penting. Meskipun demikian, Yesus Kristus mengutuk beberapa orang sezamannya yang menggunakan dalih "pengorbanan" untuk tidak menolong orang tua mereka yang sudah tua (Matius 15:3-9). Sangat menarik untuk diperhatikan apa yang Yesus Kristus katakan tentang mereka yang tidak akan melakukan kehendak Tuhan: "Pada hari itu, ramai orang akan berkata kepadaku, ‘Tuan, Tuan, bukankah kami bernubuat atas namamu, mengusir roh-roh jahat atas namamu, dan melakukan banyak mukjizat atas namamu?’" (Matius 7:22). Sekiranya kita membandingkan Matius 7:21-23 dengan 25:31-46 dan Yohanes 13:34,35, kita akan menyedari bahawa "pengorbanan" dan belas kasihan, adalah dua elemen yang sangat penting (1 Yohanes 3:17,18; Matius 5:7).

Tuhan akan menyembuhkan manusia

Untuk pertanyaan nabi Habakuk (1:2-4), mengenai mengapa Tuhan membiarkan penderitaan dan kejahatan, inilah jawabannya: "Yehuwa berfirman kepadaku, “Tuliskanlah apa yang dinyatakan dalam penglihatan ini, dan catatkannya dengan jelas pada batu tulis, Supaya orang yang membacanya dengan suara lantang dapat membacanya dengan mudah. Segala perkara yang dinyatakan dalam penglihatan ini akan berlaku pada masa yang ditentukan. Masa itu akan segera tiba, dan segala yang dinyatakan dalam penglihatan ini benar-benar akan berlaku. Biarpun masa itu lambat datang, teruslah menantikannya dengan bersungguh-sungguh! Hal ini demikian kerana penglihatan ini pasti menjadi kenyataan Dan tidak akan ditangguhkan!" (Habakuk 2:2,3). Berikut adalah beberapa teks Alkitab mengenai "penglihatan" harapan yang akan datang yang tidak akan terlambat:

"Kemudian aku melihat langit baharu dan bumi baharu. Langit lama dan bumi lama telah lenyap, dan laut pun tidak ada lagi. Aku juga melihat kota suci itu, iaitu Yerusalem Baharu, turun dari syurga daripada Tuhan. Kota itu sudah disiapkan seperti pengantin perempuan yang telah berhias untuk menyambut bakal suaminya.  Ketika itu, aku mendengar suara lantang yang berseru dari takhta itu, “Lihatlah! Khemah Tuhan ada bersama manusia, dan Dia akan tinggal bersama mereka dan mereka akan menjadi umat-Nya. Tuhan sendiri akan menyertai mereka.  Dia akan menyapu semua air mata mereka, dan kematian tidak akan ada lagi. Ratapan, tangisan, dan kesakitan pun tidak akan ada lagi. Perkara-perkara yang lama sudah lenyap”" Wahyu 21:1-4).

"Serigala akan berehat bersama anak bebiri, Harimau bintang akan berbaring di sisi anak kambing, Dan anak lembu, singa, dan ternakan yang gemuk, akan tinggal bersama-sama. Semua binatang itu akan dipimpin oleh seorang budak kecil. Beruang dan lembu akan makan bersama-sama, Anak beruang dan anak lembu akan berbaring bersama-sama, Dan singa akan makan rumput seperti lembu. Bayi akan bermain berhampiran sarang ular tedung, Dan anak kecil akan meletakkan tangannya di atas lubang ular berbisa. Di gunung suci Tuhan, Tiada apa-apa pun yang akan mengakibatkan kecederaan atau kerosakan, Kerana pengetahuan tentang Yehuwa akan memenuhi bumi, Sebagaimana air memenuhi laut" (Yesaya 11:6-9).

"Pada masa itu, mata orang yang buta akan dapat melihat, Dan telinga orang yang tuli akan dapat mendengar. Pada masa itu, orang yang tempang akan melompat seperti rusa, Dan orang yang bisu akan berseru dengan gembira. Air akan memancar di padang belantara, Dan sungai-sungai akan mengalir di padang gurun. Tanah yang panas akan menjadi kolam air, Dan tanah yang gersang akan menjadi mata air. Tempat yang dahulunya didiami serigala Akan ditumbuhi rumput hijau, rumput tinggi, dan papirus" (Yesaya 35:5-7).

"Di sana, orang yang tua akan berumur panjang, Dan tidak akan ada lagi bayi yang hidup hanya untuk beberapa hari. Meskipun orang yang berdosa hidup sehingga seratus tahun, dia akan mati kerana dikutuk; Orang yang meninggal pada usia seratus tahun akan dianggap sebagai orang yang masih muda. Orang akan membina rumah dan mendiaminya; Mereka akan mengusahakan ladang anggur dan memakan hasilnya. Rumah yang dibina oleh mereka tidak akan didiami oleh orang lain, Dan apa yang ditanam oleh mereka tidak akan dimakan oleh orang lain. Umur umat-Ku akan sepanjang umur pokok, Dan umat pilihan-Ku akan menikmati hasil kerja mereka dengan sepuas-puasnya. Mereka tidak akan berjerih lelah dengan sia-sia, Dan anak yang dilahirkan mereka tidak akan ditimpa malapetaka, Kerana mereka dan anak cucu mereka Merupakan keturunan yang Aku, Yehuwa, berkati. Sebelum mereka berseru kepada-Ku, Aku sudah menjawab; Sewaktu mereka sedang berkata-kata, Aku sudah mendengar" (Yesaya 65:20-24).

"Biarlah tubuhnya menjadi lebih segar daripada tubuh orang muda; Biarlah dia menjadi kuat dan perkasa semula, seperti pada masa mudanya" (Ayub 33:25).

"Di gunung-Nya, Yehuwa, ketua angkatan syurga, akan menyediakan jamuan bagi semua bangsa. Dia akan menghidangkan makanan yang terbaik Dan makanan yang paling bermutu. Dia juga akan menyediakan wain pilihan, Iaitu wain terbaik yang ditapis. Di gunung itu, Dia akan menghapuskan kain yang menyelubungi semua orang Dan menyingkirkan selubung yang menutupi segala bangsa. Dia akan melenyapkan kematian buat selama-lamanya. Yehuwa, Tuhan Yang Berdaulat, akan menghapuskan air mata daripada setiap wajah Dan menghilangkan kehinaan yang ditanggung oleh umat-Nya di serata bumi. Hal itu pasti akan berlaku kerana Yehuwa sendiri telah berfirman tentangnya" (Yesaya 25:6-8).

"Tuhan berfirman, “Orang mati dalam kalangan kamu akan hidup semula. Mayat umat-Ku akan bangkit. Hai kamu yang tinggal di dalam debu, Bangunlah dan berserulah dengan sukacita, Kerana embun kamu seperti embun pada waktu pagi. Bumi akan membiarkan orang mati hidup semula"" (Yesaya 26:19).

"Ramai orang yang sudah mati akan bangkit. Ada yang akan menikmati kehidupan kekal, dan ada pula yang akan dimalukan dan dibenci buat selama-lamanya" (Daniel 12:2).

"Janganlah kamu hairan akan hal ini kerana masanya akan tiba apabila semua orang di dalam makam peringatan akan mendengar suaranya  lalu keluar. Orang yang melakukan hal-hal yang baik akan meraih kehidupan kekal, tetapi orang yang melakukan hal-hal yang jahat akan dijatuhi hukuman" (Yohanes 5:28,29).

"Seperti mereka, aku memiliki harapan bahawa Tuhan akan membangkitkan orang yang baik dan orang yang tidak baik" (Kisah 24:15).

Siapa syaitan?

Yesus Kristus menggambarkan syaitan itu dengan sederhana: "Dia itu pembunuh sejak dia berdusta tentang Tuhan. Dia tidak berpegang teguh pada kebenaran kerana kebenaran tidak ada dalam dirinya. Dia berdusta menurut sifatnya sendiri kerana dia ialah pendusta dan bapa segala dusta” (Yohanes 8:44). Syaitan iblis bukanlah konsepsi tentang kejahatan, dia adalah makhluk roh yang sebenar (Lihat kisahnya dalam Matius 4:1-11). Begitu juga, malaikat yang memberontak mengikuti teladan syaitan (Kejadian 6:1-3, untuk dibandingkan dengan surat Yudas ayat 6: "Dia juga membelenggu malaikat-malaikat yang meninggalkan tugas asal dan tempat tinggal mereka. Malaikat-malaikat itu dibelenggu dalam kegelapan yang pekat dengan rantai yang kekal, sehingga hari besar untuk menghakimi mereka tiba").

Ketika ditulis "Dia tidak berpegang teguh pada kebenaran", itu menunjukkan bahawa Tuhan menciptakan malaikat ini tanpa dosa dan tanpa kejahatan di dalam hatinya. Malaikat ini, pada awal hidupnya mempunyai "nama yang indah" (Pengkhotbah 7:1a). Namun, dia tidak tetap tegak, dia bangga di hatinya dan lama-kelamaan dia menjadi "syaitan", yang bermaksud fitnah dan lawan; nama lamanya yang indah, reputasinya yang baik, telah digantikan oleh yang lain dengan makna rasa malu yang kekal. Dalam ramalan Yehezkiel (bab 28), mengenai raja Tirus yang sombong, jelas disinggung tentang kebanggaan malaikat yang menjadi "Setan": "Anak manusia, nyanyikanlah lagu ratapan kepada raja Tirus. Beritahulah dia, ‘Inilah firman Yehuwa, Tuhan Yang Berdaulat: “Engkau pernah menjadi contoh kesempurnaan. Engkau penuh dengan kebijaksanaan, dan keindahanmu sungguh sempurna. Engkau berada di Eden, di taman Tuhan. Engkau dihiasi dengan segala jenis batu berharga: Batu delima, batu topaz, dan batu jasper; batu krisolit, batu oniks, dan batu jed; batu nilam, batu firus, dan batu zamrud. Batu-batu itu ditatah pada emas. Semua itu disediakan untukmu pada hari engkau diciptakan. Aku melantik engkau untuk menjadi kerub yang berkawal. Engkau berada di atas gunung suci Tuhan, dan engkau berjalan di antara batu-batu berapi. Segala haluanmu tidak bercela sejak hari engkau diciptakan Sehingga engkau mula berbuat jahat" (Yehezkiel 28:12-15). Dengan tindakannya yang tidak adil di Eden, dia menjadi "pembohong" yang menyebabkan kematian semua keturunan Adam (Kejadian 3; Roma 5:12). Pada masa ini, Iblis setan yang memerintah dunia: "Dunia ini sedang dihakimi. Sekarang pemerintah dunia ini akan diusir" (Yohanes 12:31; Efesus 2:2; 1 Yohanes 5:19).

Syaitan akan hancur selamanya: "Tuhan yang memberikan kedamaian akan menghancurkan Syaitan di bawah kaki kamu tidak lama lagi" (Kejadian 3:15; Roma 16:20).

Compartir esta página