Perayaan kenangan kematian Kristus

"Perayaan Paska kita sudah tersedia, kerana Kristus, domba Paska kita sudah dikorbankan"

 (1 Korintus 5:7)

Peringatan kematian Yesus Kristus akan berlangsung pada hari AHAD, 21 APRIL 2024, selepas matahari terbenam (mengikut pengiraan bulan baru "astronomi")

Surat terbuka kepada Sidang Kristian

Saksi-Saksi Yehuwa

Saudara-saudara yang dikasihi dalam Kristus,

Orang Kristian yang mempunyai harapan untuk hidup kekal di bumi mesti mematuhi perintah Kristus untuk makan roti tidak beragi dan minum dari cawan semasa memperingati kematian korbannya.

(Yohanes 6:48-58)

Apabila tarikh untuk memperingati kematian Kristus semakin hampir, adalah penting untuk mematuhi perintah Kristus mengenai apa yang melambangkan pengorbanan-Nya, iaitu tubuh dan darah-Nya, masing-masing dilambangkan dengan roti tidak beragi dan Gelas wain. Pada suatu ketika, bercakap tentang manna yang jatuh dari syurga, Yesus Kristus berkata begini: "Maka Yesus berkata kepada mereka, “Ketahuilah: Jika kamu tidak makan daging Anak Manusia dan minum darahnya, kamu tidak memiliki nyawa dalam diri kamu.  Sesiapa yang makan dagingku dan minum darahku akan menerima kehidupan kekal. Aku akan membangkitkannya pada hari terakhir” (Yohanes 6:48-58). Ada yang berpendapat bahawa dia tidak mengucapkan kata-kata ini sebagai sebahagian daripada apa yang akan menjadi peringatan kematiannya. Hujah ini sama sekali tidak membatalkan kewajipan untuk mengambil bahagian yang melambangkan darah dagingnya, iaitu roti tidak beragi dan cawan wain.

Mengakui, untuk seketika, bahawa akan ada perbezaan antara pernyataan ini dan perayaan peringatan, maka seseorang mesti merujuk kepada modelnya, perayaan Paskah ("Kristus Paskah kita telah dikorbankan" 1 Korintus 5:7; Ibrani 10:1). Siapa yang akan merayakan Paskah? Hanya orang bersunat (Keluaran 12:48). Keluaran 12:48, menunjukkan bahawa walaupun penduduk asing boleh mengambil bahagian dalam Paskah, dengan syarat mereka disunat. Penyertaan dalam Paskah bukanlah pilihan bagi orang asing (lihat ayat 49): "Jika ada orang asing yang tinggal dalam kalangan kamu, dia juga harus menyambut Perayaan Paska untuk menghormati Aku, Yehuwa. Dia harus merayakannya menurut semua peraturan yang sudah ditetapkan bagi perayaan itu. Hukum yang sama berlaku untuk kamu semua, baik orang asing mahupun orang Israel” (Bilangan 9:14). "Peraturan yang sama berlaku bagi kamu dan bagi orang asing yang tinggal dalam kalangan kamu. Kamu dan keturunan kamu mesti sentiasa mematuhi peraturan ini. Dalam pandangan Aku, Yehuwa, kamu dan orang asing sama sahaja" (Bilangan 15):15). Penyertaan dalam Paskah adalah satu kewajipan yang penting, dan Tuhan Yehuwa, sehubungan dengan perayaan ini, tidak membezakan antara orang Israel dan penduduk asing.

Mengapa bertegas dengan fakta bahawa penduduk asing itu berada di bawah kewajipan untuk merayakan Paskah? Kerana hujah utama mereka yang melarang penyertaan dalam lambang, kepada orang Kristian yang setia yang mempunyai harapan duniawi, adalah bahawa mereka bukan sebahagian daripada "perjanjian baru", dan bahkan bukan sebahagian daripada Israel rohani. Namun, menurut model Paskah, orang bukan Israel boleh merayakan Paskah… Apakah yang diwakili oleh makna rohani berkhatan? Ketaatan kepada Tuhan (Ulangan 10:16; Roma 2:25-29). Tidak bersunat rohani mewakili ketidaktaatan kepada Tuhan dan Kristus (Kisah 7:51-53). Jawapannya diperincikan di bawah.

Adakah penyertaan dalam roti dan cawan wain bergantung pada harapan syurga atau dunia? Jika kedua-dua harapan ini dibuktikan, secara umum, dengan membaca semua kenyataan Kristus, para rasul dan juga sezaman mereka, kita menyedari bahawa mereka tidak dogmatis atau disebut secara langsung dalam Alkitab. Sebagai contoh, Yesus Kristus bercakap tentang kehidupan kekal, dia tidak bercakap secara langsung tentang harapan syurga atau dunia (Matius 19:16,29; 25:46; Markus 10:17,30; Yohanes 3:15, 16,36; 4:14,35; 5:24,28,29 (dalam bercakap tentang kebangkitan, dia tidak menyebut bahawa ia akan menjadi duniawi (walaupun ia akan berlaku)), 39; 6:27, 40,47,54 (ada banyak rujukan lain di mana Yesus Kristus tidak membezakan antara kehidupan kekal di syurga atau di bumi)). Oleh itu, kedua-dua harapan ini tidak boleh "didogmatiskan" dan mereka tidak harus membezakan antara orang Kristian, dalam rangka perayaan peringatan itu. Dan sudah tentu, untuk menundukkan dua harapan ini, kepada penyertaan dalam pengambilan roti dan cawan, sama sekali tidak mempunyai asas alkitabiah.

Akhirnya, dalam konteks Yohanes 10, untuk mengatakan bahawa orang Kristian yang mempunyai harapan duniawi akan menjadi "domba-domba lain", bukan sebahagian daripada perjanjian baru, adalah benar-benar di luar konteks keseluruhan bab yang sama ini. Semasa anda membaca artikel (di bawah), "The Other Sheep", yang meneliti konteks dan ilustrasi Kristus dengan teliti, dalam Yohanes 10, anda akan menyedari bahawa dia tidak bercakap tentang perjanjian, tetapi mengenai identiti mesias yang sebenar. "Kambing biri-biri lain" adalah orang Kristian bukan Yahudi. Dalam Yohanes 10 dan 1 Korintus 11, tidak ada larangan alkitabiah terhadap orang Kristian yang setia yang mempunyai harapan untuk kehidupan kekal di bumi dan sunat hati rohani, mengambil roti dan cawan wain peringatan itu.

Berkenaan dengan pengiraan tarikh peringatan, sebelum resolusi yang ditulis dalam Menara Pengawal 1 Februari 1976 (edisi bahasa Inggeris (halaman 72)), tarikh 14 Nisan adalah berdasarkan "bulan baru astronomi". Ia tidak berdasarkan bulan suku pertama yang kelihatan di Baitulmaqdis. Di bawah, dijelaskan kepada anda mengapa bulan baru astronomi lebih sesuai dengan kalendar alkitabiah, berdasarkan penjelasan terperinci Mazmur 81:1-3. Lebih-lebih lagi, jelas daripada artikel Menara Pengawal, kaedah baru yang diterima pakai, tidak mempunyai nilai universal, iaitu, ia mesti diperhatikan hanya di Baitulmaqdis, manakala bulan baru astronomi boleh digunakan untuk semua lima benua di masa yang sama, ia mempunyai nilai universal. Itulah sebabnya tarikh yang disebut pada permulaan artikel ini (berdasarkan bulan astronomi) adalah dua hari lebih awal daripada pengiraan yang dikekalkan oleh Jemaah Kristian Saksi-Saksi Yehuwa sejak 1976. Persaudaraan dalam Kristus.

***

Kaedah alkitabiah untuk menentukan tarikh perayaan ingatan kematian Yesus Kristus adalah sama seperti Paskah dalam Alkitab. 14 Nisan (bulan kalender alkitabiah), hari keempat belas dari bulan baru (yang merupakan hari pertama bulan Nisan): "Dari petang hari ke-14 sehingga petang hari ke-21 bulan pertama, kamu harus memakan roti yang tidak beragi" (Keluaran 12:18). "Petang" sepadan dengan permulaan hari 14 Nisan. Dalam Alkitab, hari itu bermula selepas matahari terbenam, "Petang" ("Malam dan pagi pun berlalu, itulah hari yang pertama" (Kejadian 1:5)). Ini bermakna apabila jadual astronomi lunar menyebut bulan purnama, 8 April, atau bulan baru pada 23 April, adalah tempoh antara dua malam pada 7 dan 22 April, selepas matahari terbenam, dan sebelum matahari terbit pada waktu pagi 8 dan 23 April, apabila perubahan bulan (http://pgj.pagesperso-orange.fr/calendar.htm (Dalam Bahasa Perancis)).

Mazmur 81:1-3 (dari Alkitab), membolehkan kita memahami, bahawa hari pertama "bulan baru" adalah penghapusan lengkap bulan: "Tiuplah trompet pada bulan baharu, Pada bulan purnama, pada hari kita menyambut perayaan". Berdasarkan perhitungan ini, tarikh peringatan kematian Yesus Kristus adalah pada hari Minggu, 2 April 2023, setelah matahari terbenam.

Teks ini (Psalms 81: 1-3) secara puisi menyebutkan "bulan baru" dari tarikh 1 Ethanim (Tishri) (Bilangan 10:10; 29:1). Dia menyebut "bulan purnama" 15 Ethanim (Tishri), masa "ria" yang meriah (lihat ayat 1,2 dan Ulangan 16:15). Berdasarkan jadual astronomi lunar, pemerhatian adalah seperti berikut: Apabila kita menganggap bahawa bulan baru adalah kehilangan lengkap (tanpa bulan sabit), dalam semua kes, hari kelima belas bulan lunar adalah dalam tempoh dari "bulan penuh" yang boleh dilihat atau "bulan penuh" astronomi. Dalam hal bulan baru dianggap sebagai pemerhatian bulan sabit pertama (sebagai hari pertama bulan), dalam kebanyakan kes, bulan purnama pertama dan bulan purnama astronomi sepadan dengan malam dari bulan ke-12, ke-13 atau ke-14 dalam bulan, dan lebih jarang pada bulan ke-15. Ini bermakna bahawa dalam kes ini, pada bulan ke-15, dalam hampir semua kes, bulan bermula fasa turun (ia tidak lagi menjadi "bulan purnama")... Oleh itu, kita mesti menganggap sebagai hari pertama bulan itu, sebagai "bulan baru", hilangnya bulan sepenuhnya (dan bukan penampilan bulan sabit pertama), menurut Alkitab (Mazmur 81:1-3).

kambing biri-biri yang lain

"Aku memiliki biri-biri lain yang bukan dari kandang ini. Aku mesti memimpin kawanan itu juga. Mereka semua akan mendengar suaraku dan menjadi satu kawanan di bawah satu gembala"

(Yohanes 10:16)

Pembacaan yang teliti terhadap Yohanes 10:1-16 mendedahkan bahawa tema utama ialah pengenalan Mesias sebagai gembala sejati bagi murid-muridnya, iaitu domba.

Dalam Yohanes 10:1 dan Yohanes 10:16, ada tertulis: "Sesungguhnya aku berkata kepada kamu: Sesiapa yang tidak memasuki kandang biri-biri melalui pintu, tetapi memanjat masuk melalui tempat lain, dia seorang pencuri dan perompak. (…) Aku memiliki biri-biri lain yang bukan dari kandang ini. Aku mesti memimpin kawanan itu juga. Mereka semua akan mendengar suaraku dan menjadi satu kawanan di bawah satu gembala”. "Kandang ini" mewakili wilayah di mana Yesus Kristus berkhotbah, Bangsa Israel, dalam konteks hukum Musa: "Yesus mengutus 12 orang rasul ini dan memberi mereka arahan berikut: “Janganlah pergi kepada bangsa-bangsa lain atau ke kota orang Samaria.  Tetapi pergilah kepada orang Israel sahaja yang bagaikan biri-biri yang sesat"” (Matius 10:5, 6). “Yesus menjawab, “Tuhan mengutus aku hanya kepada orang Israel, yang bagaikan biri-biri yang sesat"” (Matius 15:24).

Dalam Yohanes 10:1-6 ada tertulis bahawa Yesus Kristus menampakkan diri di hadapan pintu pagar. Ini berlaku pada masa pembaptisannya. "Penjaga pintu gerbang" ialah Yohanes Pembaptis (Matius 3:13). Dengan membaptiskan Yesus, yang menjadi Kristus, Yohanes Pembaptis membuka pintu kepadanya dan bersaksi bahawa Yesus adalah Kristus dan Anak Domba Tuhan: "Keesokan harinya, semasa Yohanes melihat Yesus datang kepadanya, dia berkata, “Lihat, Anak Bebiri Tuhan yang menghapuskan dosa dunia!"" (Yohanes 1:29-36).

Dalam Yohanes 10:7-15, sambil kekal pada tema mesianik yang sama, Yesus Kristus menggunakan ilustrasi lain dengan menamakan dirinya sebagai "Gerbang", satu-satunya tempat masuk dengan cara yang sama seperti Yohanes 14:6: "Yesus berkata, “Akulah jalan dan kebenaran dan kehidupan. Tiada seorang pun yang dapat datang kepada Bapa kecuali melalui aku"". Tema utama subjek sentiasa Yesus Kristus sebagai Mesias. Dari ayat 9, dalam petikan yang sama (dia mengubah ilustrasi lain kali), dia menunjuk dirinya sebagai gembala yang menggembalakan dombanya dengan membuat mereka "masuk atau keluar" untuk memberi makan kepada mereka. Ajaran itu tertumpu kepadanya dan dalam perjalanan dia perlu menjaga kambing biri-birinya. Yesus Kristus menunjuk dirinya sebagai gembala yang sangat baik yang akan menyerahkan nyawanya untuk murid-muridnya dan yang mengasihi domba-dombanya (tidak seperti gembala yang diberi gaji yang tidak akan mempertaruhkan nyawanya untuk domba yang bukan miliknya). Sekali lagi fokus pengajaran Kristus adalah "dirinya" sebagai seorang gembala yang akan mengorbankan dirinya untuk domba-dombanya (Matius 20:28).

Yohanes 10:16-18: "Aku memiliki biri-biri lain yang bukan dari kandang ini. Aku mesti memimpin kawanan itu juga. Mereka semua akan mendengar suaraku dan menjadi satu kawanan di bawah satu gembala.  Bapa mengasihi aku, kerana aku menyerahkan nyawaku+ agar aku dapat menerimanya semula.  Tiada orang yang meragut nyawaku, tetapi aku menyerahkannya dengan rela. Aku berhak menyerahkannya dan aku berhak menerimanya semula. Inilah perintah yang aku terima daripada Bapaku".

Dengan membaca ayat-ayat ini, dengan mengambil kira konteks ayat-ayat sebelumnya, Yesus Kristus mengumumkan idea revolusioner pada masa itu, bahawa dia akan mengorbankan nyawanya bukan sahaja demi pengikut Yahudinya, tetapi juga memihak kepada orang bukan Yahudi. Buktinya, perintah terakhir yang dia berikan kepada murid-muridnya, mengenai pemberitaan, adalah ini: "Tetapi kamu akan mendapat kekuatan apabila kuasa suci Tuhan datang ke atas kamu, dan kamu akan menjadi saksi-saksiku di Yerusalem, di seluruh Yudea, di Samaria, dan sampai ke hujung bumi" (Kisah 1:8). Ia adalah tepat pada pembaptisan Kornelius bahawa kata-kata Kristus dalam Yohanes 10:16 akan mula direalisasikan (Lihat catatan sejarah Kisah pasal 10).

Oleh itu, "domba-domba lain" dalam Yohanes 10:16 berlaku untuk orang Kristian bukan Yahudi dalam daging. Dalam Yohanes 10:16-18, ia menggambarkan kesatuan dalam ketaatan domba kepada Gembala Yesus Kristus. Dia juga bercakap tentang semua pengikutnya pada zamannya sebagai "kawanan kecil": "Hai kawanan kecil, janganlah takut, kerana Bapa kamu berkenan untuk memberi kamu Kerajaan-Nya" (Lukas 12:32). Pada Pentakosta tahun 33, murid Kristus hanya berjumlah 120 orang (Kisah 1:15). Dalam kesinambungan kisah Kisah, kita boleh membaca bahawa bilangan mereka akan meningkat kepada beberapa ribu (Kisah 2:41 (3000 jiwa); Kisah 4:4 (5000)). Walau bagaimanapun, orang Kristian baru, sama ada pada zaman Kristus atau pada zaman para rasul, mewakili "kawanan kecil" berkenaan dengan populasi umum bangsa Israel dan kemudian kepada seluruh bangsa lain pada masa itu.

Kita mesti bersatu sebagaimana Yesus Kristus meminta Bapanya

"Aku berdoa bukan untuk mereka sahaja, tetapi untuk semua orang yang beriman kepada aku setelah mendengar ajaran mereka.  Dengan demikian, mereka semua menjadi satu. Bapa, sepertimana Engkau bersatu dengan aku dan aku bersatu dengan Engkau, mereka juga bersatu dengan kita, supaya dunia akan percaya bahawa Engkaulah yang mengutus aku" (Yohanes 17:20,21).

- Paskah adalah model kehendak ilahi untuk perayaan peringatan kematian Kristus: "Semua peraturan itu cuma bayangan daripada hal-hal yang akan datang, tetapi kenyataan daripada hal-hal itu ialah Kristus!" (Kolose 2:17). "Taurat orang Yahudi bukanlah gambaran lengkap dan sempurna tentang perkara-perkara yang sebenarnya" (Ibrani 10: 1).

- Hanya orang yang disunat dapat merayakan Paskah: "Orang yang tidak disunat tidak boleh makan makanan itu. Jika seorang asing tinggal bersama dengan kamu dan ingin merayakan Paska untuk menghormati Yehuwa, terlebih dahulu kamu mesti menyunatkan semua orang lelaki dalam keluarga orang itu. Kemudian dia akan dianggap sebagai orang Israel asli dan boleh ikut dalam perayaan itu" (Keluaran 12:48).

- Orang Kristian tidak berkhatan sunat fizikal. Berkhatannya menjadi rohani: "Anda mesti menyunat kulup jantung anda dan tidak mengeras leher anda" (Ulangan 10:16, Kis 15: 19,20,28,29 "Keputusan Apostolik", Roma 10: 4 "Kristus adalah akhir Hukum ").

- "Sunat rohani" hati bermaksud ketaatan kepada Tuhan dan anaknya, Yesus Kristus: "Jika kamu taat kepada Taurat, sunat kamu itu berfaedah. Tetapi jika kamu tidak mematuhi Taurat, sunat kamu itu sia-sia. Jika orang bukan Yahudi yang tidak bersunat, mematuhi Taurat, tidakkah Allah akan menganggap mereka sebagai orang yang bersunat? Oleh itu kamu orang Yahudi akan disalahkan oleh orang bukan Yahudi, kerana kamu yang mempunyai kitab Taurat dan yang bersunat, melanggar Taurat. Sedangkan mereka yang tidak bersunat, taat kepada Taurat. Siapakah orang Yahudi sejati yang betul-betul bersunat? Mereka bukanlah orang yang pada nama sahaja orang Yahudi dan yang bersunat secara lahir sahaja. Sebaliknya orang Yahudi sejati adalah orang yang berjiwa Yahudi dan hati mereka bersunat. Semua itu dilakukan oleh Roh Allah dan bukan oleh apa yang tertulis di dalam Taurat. Orang seperti itu menerima pujian daripada Allah, bukan daripada manusia" (Roma 2: 25-29).

- Tidak bersunat rohani mewakili ketidakpatuhan kepada Tuhan dan anaknya Yesus Kristus: "Alangkah kerasnya kepala saudara-saudara! Alangkah degilnya saudara semua, sehingga tidak mahu taat kepada Allah dan tidak mahu mendengar firman Allah! Saudara-saudara seperti nenek moyang saudara semua; saudara semua selalu melawan Roh Allah! Adakah seorang nabi yang tidak dianiaya oleh nenek moyang saudara semua? Mereka membunuh pesuruh-pesuruh Allah yang dahulu kala mengumumkan kedatangan Hamba Allah yang melakukan kehendak-Nya. Sekarang saudara-saudara sudah mengkhianati dan membunuh Dia. Saudara-saudara sudah menerima Taurat Allah yang disampaikan oleh malaikat-malaikat, tetapi saudara-saudara tidak mentaati Taurat itu!" (Kisah 7: 51-53).

- "Sunat rohani" hati diperlukan untuk penyertaan dalam perayaan kematian Kristus (apa saja harapan Kristian (surgawi atau duniawi)): "Oleh itu setiap orang harus memeriksa diri lebih dahulu, barulah dia boleh makan roti itu dan minum dari cawan itu" (1 Korintus 11:28).

- Orang Kristian mesti membuat pemeriksaan hati nurani sebelum mengambil bahagian dalam peringatan kematian Kristus. Jika dia menganggap bahawa dia mempunyai hati nurani yang murni di hadapan Tuhan, bahawa dia mempunyai sunat rohani, maka dia dapat turut serta dalam peringatan kematian Kristus (apa saja harapan kristiani (surgawi atau duniawi)).

- Perintah Kristus yang eksplisit, untuk memakan simbol "daging" dan "darah" -nya, adalah undangan kepada semua orang Kristian (apa saja harapan kristiani (surgawi atau duniawi)): "Akulah roti yang memberikan hidup. Nenek moyang kamu makan manna di padang gurun, dan mereka mati juga. Tetapi tidak demikian halnya dengan roti yang turun dari syurga; orang yang makan roti itu tidak akan mati. Akulah roti yang memberikan hidup, roti yang turun dari syurga. Orang yang makan roti ini akan hidup selama-lamanya. Roti yang akan Aku berikan itu tubuh-Ku. Aku memberikannya supaya orang di dunia ini boleh hidup.” Mendengar kata-kata ini, orang Yahudi mula bertengkar sesama sendiri. “Bagaimanakah orang ini boleh memberikan tubuhnya kepada kita untuk dimakan?” kata mereka. Yesus berkata kepada mereka, “Apa yang Aku katakan ini benar: Jika kamu tidak makan tubuh Anak Manusia dan minum darah-Nya, kamu tidak akan benar-benar hidup. Sesiapa yang makan tubuh-Ku dan minum darah-Ku mempunyai hidup sejati dan kekal, lalu Aku akan membangkitkan dia pada Hari Kiamat. Tubuh-Ku ini makanan sebenar dan darah-Ku ini minuman sebenar. 56Sesiapa yang makan tubuh-Ku dan minum darah-Ku, hidup bersatu dengan Aku dan Aku dengan dia. Bapa yang hidup mengutus Aku; dan Aku hidup, kerana Dia hidup. Begitu juga orang yang makan tubuh-Ku akan hidup kerana Aku. 58Inilah roti yang turun dari syurga; roti ini bukan seperti roti yang dimakan nenek moyang kamu, kerana setelah memakannya mereka mati juga. Tetapi orang yang makan roti ini akan hidup selama-lamanya" (Yohanes 6:48-58).

- Oleh itu, semua umat Kristian yang setia, apa pun harapan mereka, dari syurga atau duniawi, mesti mengambil roti dan wain dari peringatan kematian Kristus, itu adalah suatu perintah: "Yesus berkata kepada mereka, “Apa yang Aku katakan ini benar: Jika kamu tidak makan tubuh Anak Manusia dan minum darah-Nya, kamu tidak akan benar-benar hidup. (...) Bapa yang hidup mengutus Aku; dan Aku hidup, kerana Dia hidup. Begitu juga orang yang makan tubuh-Ku akan hidup kerana Aku" (Yohanes 6:53,57).

- Perayaan kematian Kristus akan dirayakan hanya di antara pengikut Kristus yang setia: "Oleh itu, saudara-saudaraku, jika kamu berhimpun untuk makan Perjamuan Tuhan, kamu harus saling menunggu" (lihat 1 Korintus 11:33).

Bagaimana untuk meraikan kenangan kematian Yesus Kristus?

"Berbuatlah demikian untuk mengenang Aku"

(Lukas 22:19)

Upacara memperingati kematian Yesus Kristus, mestilah sama seperti Paskah alkitabiah, antara orang Kristian yang setia, jemaah atau keluarga (Keluaran 12: 48; Ibrani 10: 1; Kolose 2: 17; 1 Korintus 11:33). Selepas upacara Paskah, Yesus Kristus menetapkan corak untuk perayaan masa depan mengingati kematiannya (Lukas 22: 12-18). Mereka berada di dalam petikan-petikan alkitab ini, Injil:

- Matius 26: 17-35.

- Markus 14: 12-31.

- Lukas 22: 7-38.

- Yohanes bab 13 hingga 17.

Yesus memberikan pengajaran dengan kerendahan hati dengan mencuci kakinya kepada murid-muridnya (Yohanes 13: 4-20). Walau bagaimanapun, peristiwa ini tidak sepatutnya dianggap ritual untuk berlatih sebelum peringatan (bandingkan John 13:10 dan Matius 15: 1-11). Walau bagaimanapun, cerita itu memberitahu kita bahawa selepas itu, Yesus Kristus "memakai pakaian luarnya". Oleh itu, kita mesti berpakaian dengan baik (Yohanes 13: 10a, 12 bandingkan dengan Matius 22: 11-13). Dengan cara ini, di tapak eksekusi Yesus Kristus, para askar mengambil pakaian yang dipakai pada malam itu. Kisah Yohanes 19: 23,24 memberitahu kita bahawa Yesus Kristus memakai "pakaian dalaman yang lancar, tenun dari atas di sepanjang panjangnya". Para askar bahkan tidak berani rip. Yesus Kristus memakai pakaian yang berkualiti, selaras dengan pentingnya majlis tersebut. Tanpa menetapkan peraturan yang tidak tertulis dalam Alkitab, kita akan melaksanakan penilaian yang baik tentang cara berpakaian (Ibrani 5:14).

Yudas Iskariot pergi sebelum upacara itu. Ini menunjukkan bahawa upacara ini harus dirayakan sahaja di kalangan orang Kristian yang setia (Matthew 26: 20-25; Markus 14: 17-21; Yohanes 13: 21-30; akaun Luke itu tidak selalunya kronologi, tetapi dalam "susunan logik" (Bandingkan Lukas 22: 19-23 dan Lukas 1: 3 "mereka dalam perintah logik"; 1 Korintus 11: 28,33)).

Majlis peringatan digambarkan dengan kesederhanaan yang besar: "Sementara mereka makan, Yesus mengambil roti dan mengucap syukur, lalu membahagikan roti itu. Kemudian Dia memberikan roti itu kepada pengikut-pengikut-Nya sambil berkata, “Ambillah roti ini dan makanlah; ini tubuh-Ku.” Kemudian Dia mengambil sebuah cawan berisi wain. Dia mengucap syukur kepada Allah, lalu memberikan cawan itu kepada pengikut-pengikut-Nya sambil berkata, “Minumlah, kamu semua. Inilah darah-Ku yang mengesahkan perjanjian yang dibuat oleh Allah dengan umat-Nya; darah-Ku yang dicurahkan bagi banyak orang supaya dosa mereka diampunkan. Percayalah, Aku tidak akan minum wain ini lagi sehingga hari itu apabila Aku minum wain baru bersama-sama kamu di Dunia Baru Bapa-Ku.” Setelah mereka menyanyikan sebuah nyanyian pujian, mereka pergi ke Bukit Zaitun" (Matius 26: 26-30). Yesus Kristus menerangkan alasan untuk upacara ini, pengertian pengorbanannya, apa roti yang tidak beragi, simbol tubuh tanpa dosa, dan cawan, simbol darahnya. Dia meminta murid-muridnya untuk memperingati kematiannya setiap tahun pada tanggal 14 Nisan (bulan kalender Yahudi) (Lukas 22:19).

Injil Yohanes memberitahu kita tentang pengajaran Kristus selepas upacara ini, mungkin dari Yohanes 13:31 hingga Yohanes 16:30. Yesus berdoa kepada Bapa-Nya, dalam Yohanes bab 17. Matius 26:30, memberitahu kita "Setelah mereka menyanyikan sebuah nyanyian pujian, mereka pergi ke Bukit Zaitun". Ia mungkin bahawa lagu pujian adalah selepas doa Yesus Kristus.

Majlis itu

Kita mesti mengikuti model Kristus. Upacara itu harus dianjurkan oleh satu orang, seorang penatua, pendeta jemaat Kristian. Sekiranya upacara diadakan dalam suasana keluarga, ia adalah ketua Kristian keluarga yang mesti meraikannya. Tanpa seorang lelaki, wanita Kristian yang akan menganjurkan majlis itu hendaklah dipilih daripada wanita tua yang setia (Titus 2: 3). Dalam kes ini, wanita itu perlu tutup kepala (1 Korintus 11: 2-6).

Sesiapa yang menganjurkan upacara itu akan memutuskan pengajaran dalam keadaan ini berdasarkan naratif Injil, mungkin dengan membacanya dengan memberi komentar kepada mereka. Doa akhir yang ditujukan kepada Tuhan Yehuwa akan dinyatakan. Pujian boleh dinyanyikan dalam ibadah kepada Tuhan Yehuwa dan menghormati Anak-Nya Yesus Kristus.

Mengenai roti, jenis bijirin tidak disebutkan, bagaimanapun, ia mesti dibuat tanpa ragi (Bagaimana untuk menyediakan roti tidak beragi (video)). Untuk wain, di beberapa negara mungkin sukar untuk mendapatkannya. Dalam kes yang luar biasa ini, para pemimpin yang akan memutuskan cara menggantikannya dengan cara yang paling sesuai berdasarkan Alkitab (Yohanes 19:34). Yesus Kristus telah menunjukkan bahawa dalam situasi luar biasa tertentu, keputusan yang luar biasa dapat dibuat dan belas kasihan Tuhan akan berlaku dalam keadaan ini (Matius 12: 1-8).

Tidak terdapat petunjuk Alkitabiah mengenai tempoh yang tepat dari majlis tersebut. Oleh itu, ia akan menganjurkan acara ini yang akan menunjukkan penghakiman yang baik. Satu-satunya titik alkitabiah penting mengenai masa majlis adalah seperti berikut: ingatan kematian Yesus Kristus mesti dirayakan "antara dua malam": Selepas matahari terbenam 13/14 "Nisan", dan sebelum matahari terbit. Yohanes 13: 30 memberitahu kita bahawa ketika Yudas Iskariot pergi, sebelum upacara, "ia malam" (Keluaran 12: 6).

Tuhan Yehuwa menetapkan undang-undang Paskah ini: "Sisa binatang yang disembelih pada masa Perayaan Paska tidak boleh disimpan sehingga esok pagi" (Keluaran 34:25). Mengapa? Kematian kambing Paskah akan berlaku "antara dua malam". Kematian Kristus, Anak Domba Allah, telah ditetapkan "oleh penghakiman", juga "antara dua malam", sebelum pagi, "Lalu Imam Agung mengoyakkan jubahnya dan berkata, “Dia mengkufuri Allah! Kita tidak memerlukan saksi lagi. Kamu telah mendengar Dia mengkufuri Allah. Apakah keputusan kamu?” Mereka menjawab, “Dia bersalah dan mesti dihukum mati.” (...) Pada saat itu juga ayam berkokok. Maka Petrus teringat bahawa Yesus sudah berkata kepadanya, “Sebelum ayam berkokok, engkau akan menyangkal Aku tiga kali.” Petrus keluar dan menangis tersedu-sedu" (Matius 26: 65-75, Mazmur 94:20 "dia membentuk kemalangan dengan dekri"; Yohanes 1: 29-36, Kolose 2:17, Ibrani 10: 1). Tuhan memberkati orang Kristian yang setia di seluruh dunia melalui Anak-Nya Yesus Kristus, amin.

Compartir esta página